Jak mrozić dynię na surowo i po upieczeniu? Sposób na mrożenie dyni
Jak mrozić dynię na surowo i po upieczeniu? Sposób na mrożenie dyni fot. Unsplash/Viviana Rishe
REKLAMA
Jeśli zamierzasz zamrozić dynię, zdecyduj, czy chcesz ją najpierw upiec, czy jednak chcesz zamrozić surowe warzywo. Upieczoną dynię możesz przerobić na mus, który zamrozisz, by w przyszłości po prostu wyjąć go z zamrażarki i pyk, zrobić ciasto. Mrożenie w kawałkach w tym wypadku również się sprawdzi.
Mrożenie dyni na surowo ma ten plus, że o tym, co z niej zrobisz, możesz zdecydować w ostatniej chwili. Przepisów na dynię jest cała masa.
W obu wariantach mrożenia dyni sprawa jest banalnie prosta.

Jak zamrozić dynię?

Dynię należy umyć, osuszyć i rozkroić, a następnie oczyścić z pestek. Można też od razu pozbyć się skórki.
Dynię mrozimy pokrojoną i dobrze osuszoną, by kawałki nie przymarzły do siebie. Można też ją zetrzeć na tarce, jeśli wiesz, że właśnie w tej formie przyda ci się najbardziej.
Dynię pakujemy w torebki strunowe, lub silikonowe pojemniki. Najlepiej w niedużych porcjach, by później rozmrażać je równomiernie. Zamrożona dynia w dużym kawałku lub dużej porcji może rozmrażać się dłużej i może stracić na jakości.

Jak długo można przechowywać zamrożoną dynię?

Cóż, dobrze zamrożona dynia nada się do spożycia przez okrągły rok. Jeśli dobrze poporcjujesz warzywo, dyniowe ciasto czy krem z dyni może być daniem, które z powodzeniem zaserwujesz tak w marcu, jak i w grudniu czy czerwcu.