Nie musisz robić weków, by mieć zapasy na zimę. 3 proste zasady mrożenia dyni
Redakcja MamaDu
06 października 2020, 13:35·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 06 października 2020, 13:35
Wielu z nas robienie zapasów z warzyw i owoców sezonowych kojarzy się ze żmudnym staniem przy kuchence, a potem przygotowaniem "słoików". Tymczasem błogosławiony postęp technologiczny dał na zamrażarki i możemy mieć świeże produkty nawet w środku zimy. Trzeba tylko wiedzieć, jak je do tego przygotować. Produkty, nie zamrażarki.
Reklama.
Jeśli zamierzasz zamrozić dynię, zdecyduj, czy chcesz ją najpierw upiec, czy jednak chcesz zamrozić surowe warzywo. Upieczoną dynię możesz przerobić na mus, który zamrozisz, by w przyszłości po prostu wyjąć go z zamrażarki i pyk, zrobić ciasto. Mrożenie w kawałkach w tym wypadku również się sprawdzi.
Mrożenie dyni na surowo ma ten plus, że o tym, co z niej zrobisz, możesz zdecydować w ostatniej chwili. Przepisów na dynię jest cała masa.
W obu wariantach mrożenia dyni sprawa jest banalnie prosta.
Jak zamrozić dynię?
Dynię należy umyć, osuszyć i rozkroić, a następnie oczyścić z pestek. Można też od razu pozbyć się skórki.
Dynię mrozimy pokrojoną i dobrze osuszoną, by kawałki nie przymarzły do siebie. Można też ją zetrzeć na tarce, jeśli wiesz, że właśnie w tej formie przyda ci się najbardziej.
Dynię pakujemy w torebki strunowe, lub silikonowe pojemniki. Najlepiej w niedużych porcjach, by później rozmrażać je równomiernie. Zamrożona dynia w dużym kawałku lub dużej porcji może rozmrażać się dłużej i może stracić na jakości.
Jak długo można przechowywać zamrożoną dynię?
Cóż, dobrze zamrożona dynia nada się do spożycia przez okrągły rok. Jeśli dobrze poporcjujesz warzywo, dyniowe ciasto czy krem z dyni może być daniem, które z powodzeniem zaserwujesz tak w marcu, jak i w grudniu czy czerwcu.