
REKLAMA
Jeśli zamierzasz zamrozić dynię, zdecyduj, czy chcesz ją najpierw upiec, czy jednak chcesz zamrozić surowe warzywo. Upieczoną dynię możesz przerobić na mus, który zamrozisz, by w przyszłości po prostu wyjąć go z zamrażarki i pyk, zrobić ciasto. Mrożenie w kawałkach w tym wypadku również się sprawdzi.
Mrożenie dyni na surowo ma ten plus, że o tym, co z niej zrobisz, możesz zdecydować w ostatniej chwili. Przepisów na dynię jest cała masa.
Może cię zainteresować: Jak mrozić i rozmrażać masło? Poznaj "nieprzekraczalny" czas przechowywania w zamrażalniku
W obu wariantach mrożenia dyni sprawa jest banalnie prosta.
Jak zamrozić dynię?
Dynię należy umyć, osuszyć i rozkroić, a następnie oczyścić z pestek. Można też od razu pozbyć się skórki.Dynię mrozimy pokrojoną i dobrze osuszoną, by kawałki nie przymarzły do siebie. Można też ją zetrzeć na tarce, jeśli wiesz, że właśnie w tej formie przyda ci się najbardziej.
Dynię pakujemy w torebki strunowe, lub silikonowe pojemniki. Najlepiej w niedużych porcjach, by później rozmrażać je równomiernie. Zamrożona dynia w dużym kawałku lub dużej porcji może rozmrażać się dłużej i może stracić na jakości.