Mrożone świeże grzyby. Jak mrozić grzyby? Sposoby na mrożenie grzybów leśnych
Mrożone świeże grzyby. Jak mrozić grzyby? Sposoby na mrożenie grzybów leśnych fot. pixabay
REKLAMA
Przygotowanie grzybów do mrożenia odbywa się podobnie jak w przypadku, gdy chcemy je suszyć. Najpierw trzeba przejrzeć grzyby – zobaczyć czy nie są miękkie, podgniłe lub zarobaczone, bo takie nie nadają się do mrożenia.

Jak przygotować grzyby do mrożenia

Następnie trzeba je oczyścić – nie powinno się ich jednak myć, najlepiej tylko usunąć wszelkie zabrudzenia, np. przetrzeć delikatnie papierem lub za pomocą specjalnego pędzelka lub szczoteczki.
Jeśli są mocno brudne i konieczne jest opłukanie ich wodą, to później, przed mrożeniem trzeba je bardzo starannie wysuszyć.

Mrożenie świeżych grzybów surowych i gotowanych

Te małe (np. kurki, rydze) można mrozić w całości, większe (np. podgrzybki, prawdziwki, maślaki) lepiej pokroić, bo później, gdy chcesz z nich korzystać, nie będziesz musiała ich odmrażać. Od razu wrzucisz na patelnię lub do gotującej się wody.
Możesz też oczywiście mrozić grzyby zaraz po blanszowaniu (najpierw zanurzamy je we wrzącej, a następnie w zimnej wodzie) lub wstępnym obgotowaniu czy podduszeniu, dzięki temu w smaku nie będą miały wyczuwalnej goryczy, która występuje w przypadku niektórych gatunków grzybów.

W czym mrozić grzyby?

Grzyby przeznaczone do zamrożenia podziel na mniejsze porcje, a następnie przełóż do woreczków lub pojemników. Wpisz na nich datę mrożenia, to ważne zwłaszcza wtedy, gdy część grzybów mrozisz na surowo, a część podgotowujesz lub wstępnie podduszasz.
Te surowe możesz przechowywać w zamrażalniku ok. 6 miesięcy, te po wstępnej obróbce termicznej – nawet 1,5 roku. Należy tylko pamiętać, że grzybów nie wolno ponownie mrozić, gdy już raz je rozmrozimy, bo mogą być wtedy trujące.
Źródło: mojegotowanie.pl