Sierpień zapowiada się bardzo upalnie, a więc dobrze jest już dzisiaj przygotować się do gorących dni. Oprócz pysznych lodów, zimnej wody w jeziorze czy chłodzących wiatraków, doskonałym pomysłem jest... lemoniada. Owoców sezonowych nie brakuje. Truskawki, maliny, jeżyny — to właśnie z nich możemy przyrządzić orzeźwiający napój. Oto 5 przepisów na proste i pyszne lemoniady.
Arbuzy są wprost idealne do przyrządzenia z nich lemoniady — soczyste, rozpływające się w ustach. Ich dodatkowym plusem jest efektowny wygląd, który w ciekawy sposób udekoruje napój. Jeśli czujecie się przekonani do zrobienia lemoniady arbuzowej, nie pozostaje nic innego jak tylko zabrać się za jej przyrządzanie.
Składniki:
- arbuz (najlepiej, jeśli będzie ważył ok. 0,5 kg)
- 2 małe cytryny lub jedna duża
- kostki lodu
- liście mięty i melisy
- 1 mała limonka
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
Pokrój arbuza na kawałki. Usuń skórkę i pestki. Pokrojony owoc zmiksuj. Następnie przekrój cytrynę na pół. Jedną część pokrój w plastry i odłóż na później. Drugą część wyciśnij do zmiksowanego arbuza.
Jeśli masz dwie małe cytryny jedną z nich pokrój w plastry i odłóż, a drugą wyciśnij. Do mieszanki arbuzowo-cytrynowej dodaj łyżkę cukru. Możesz także, zamiast cukru dodać cukier puder lub miód.
Całość zmiksuj ponownie. Na koniec przelej masę do dzbanka, dorzuć pokrojoną w plastry cytrynę i limonkę. Wrzuć kostki lodu i wlej wodę. Całość wymieszaj.
2. Lemoniada malinowa
Wiele osób uwielbia te owoce. Trzeba z nich korzystać, póki jest na to czas. Maliny nadają się do deserów, ale świetnie sprawdzą się także w formie orzeźwiającego napoju. W moim subiektywnym rankingu lemoniada malinowa zajmuje pierwsze miejsce. Sprawdźcie, czy wam też zasmakuje.
Składniki:
- ok. 1,5 l wody
- ok. 300 g malin
- 1 średniej wielkości cytryna
- kilka listków mięty
- kostki lodu
- opcjonalnie kilka łyżek syropu malinowego
Sposób przygotowania:Zaczynamy od umycia cytryny i obrania jej skórki. Następnie wyciskamy sok z cytryny. Zarówno sok, jak i skórki przekładamy do dzbanka, do którego następnie dodajemy maliny i listki mięty. Całość zalewamy wodą i mieszamy.
Na koniec wrzucamy kostki lodu. Pamiętajmy o tym, by przechowywać lemoniadę w lodówce lub wypić ją od razu po przygotowaniu.
3. Lemoniada truskawkowa
Truskawki to hit każdego lata. Kiedy zaczynają się pojawiać, wiemy, że czas wakacji jest już bliski.
Składniki:
- ok. 2 l wody
- ok. 1 kg truskawek
- 3 małe cytryny
- 3 małe limonki
- kilka listków mięty
- kilka łyżek cukru
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, a następnie zasypujemy cukrem i rozgniatamy. Warto zostawić kilka owoców, by udekorować dzbanek. Całość odstawiamy na godzinę. Kiedy truskawki puszczą sok, przelewamy wszystko przez gazę.
Następnie kroimy cytryny i limonki w plastry. Wrzucamy je do dzbanka. Dodajemy także listki mięty, a całość zalewamy wodą i przyrządzonym wcześniej truskawkowym sokiem. Na koniec wszystko mieszamy i wstawiamy lemoniadę do lodówki.
Przed podaniem wsypujemy lód i kilka pozostawionych świeżych truskawek.
4. Lemoniada rabarbarowa
Rabarbar to roślina, która zawiera wiele składników odżywczych. Oprócz witamin C, E czy A ma także spore ilości fosforu i potasu.
Można z niego przyrządzić wiele ciekawych potraw. Lemoniada z rabarbaru nie tylko jest smaczna, ale — dzięki swojej lekko różowej barwie — wygląda naprawdę efektownie.
Składniki:
- ok. 500 g rabarbaru
- ok. 0,8 l wody
- 1 mała cytryna
- odrobina miodu
- kostki lodu
- świeża mięta
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od oczyszczenia rabarbaru. Pamiętajmy, żeby go nie obierać. Następnie przełóżmy go do garnka i dodajmy miód. Całość zalejmy wodą ok. 500 ml wody i gotujmy przez ok. 10 minut.
Po ugotowaniu przecedzamy wszystko przez sitko i przelewamy do dzbanka. Wyciskamy cytrynę. Dodajemy kostki lodu i listki mięty. W razie potrzeby dosładzamy miodem.
5. Lemoniada z ogórka
Oto kolejna lemoniada, której głównym składnikiem jest warzywo, a nie owoc. Zdziwicie się, jak ten oryginalny smak was zachwyci.
Składniki:
- 1 l wody
- 2 średniej wielkości cytryny
- 1 mała limonka
- 2-3 łyżki cukru
- kostki lodu
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Wrzucamy do dzbanka cukier, bazylię i wyciskamy odrobinę soku z cytryny. Całość ugniatamy łyżką.
Obieramy ogórki i kroimy je na kawałki, a następnie wkładamy do sokownika. Jeśli go nie mamy, możemy także je zblendować, a następnie przecedzić przez sitko. Do dzbanka wsypujemy lód.
Wlewamy resztę soku z cytryny i wyciskamy sok z limonki. Na koniec dodajemy sok z ogórka i wodę. Całość dekorujemy listkami bazylii.