
Tarczyca to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele. Pomaga w kontrolowaniu metabolizmu, reguluje temperaturę ciała i pracę serca. Problemy z tarczycą zostają zauważone na ogół, gdy narząd wytwarza za mało lub za dużo hormonów. W przypadku niedoczynności tarczycy osoba cierpi na osłabienie, depresję, wrażliwość na zimno i nadmierne tycie. Niedoczynność powoduje nadmierna potliwość, nieregularną pracę serca i nerwowość. Co powoduje choroby tarczycy?
Genetyka, choroby autoimmunologiczne, stres, zanieczyszczenia środowiska, a także spożywanie niektórych produktów spożywczych to czynniki, które niekorzystnie oddziałują na tarczycę. Sprawdź, co znajduje się na liście produktów niepożądanych.
Mówi się o tym, że to jeden z produktów, który podrażnia układ odpornościowy. To mieszanina białek roślinnych, która występuje głównie w pieczywie, makaronie i produktach mącznych. Osoby, które zmagają się też z celiakią, są w grupie zwiększonego ryzyka chorób tarczycy. Przypuszczenie to potwierdziły badania, przeprowadzone w 2007 roku przez grupę naukowych w Wielkiej Brytanii.
Może cię zainteresować także: Droga jak mięso. Sprawdź, co się stanie, gdy zaczniesz ją jeść raz w tygodniu
Są to przełomowe badania, które dowodzą, że nie trzeba mieć zaawansowanej celiakii z pozytywnym wynikiem biopsji jelit, aby mieć poważne problemy zdrowotne i powikłania, prowadzące do śmierci, w wyniku spożywania glutenu.
Według WHO dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 gramów, objętościowo to jedna łyżka do herbaty. 75 proc. soli pochodzi z dań, które spożywamy w barach szybkiej obsługi. Nadmiar soli niszczy nie tylko tarczycę, ale powoduje też nadciśnienie i choroby serca.
Brokuły, kalafior, brukselka, kapusta – warzywa krzyżowe blokują funkcje tarczycy. Co więcej, wymienione surowe warzywa zawierają goitrogeny – substancje antyodżywcze, które hamują wchłanianie substancji z pożywienia. Utrudnia m.in. przyswajanie jodu, a to z kolei zmniejsza działanie ważnego hormonu TSH (tyreotropiny).
Wszelkie jogurty, twarożki, słodzone produkty mleczne spowalniają przemianę materii. Podobnie jak w przypadku glutenu może to wywołać wiele reakcji niepożądanych: wzrost masy ciała, wzdęcia, alergie skórne i spowolnioną pracę jelit. Dla tych osób, które nie potrafią zrezygnować z mleka krowiego, sugeruje się spożywanie np. mleka ryżowego.
Tarczyca odpowiada również za prawidłową przemianę materii. Cukier w diecie spowoduje dodatkowo zmęczenie, wzrost wagi i zmiany nastroju.








