
Odkrycie, że jest się w ciąży rozpoczyna jeden z najcudowniejszych okresów w życiu kobiety. Czas wyczekiwania na narodziny maleństwa nie upływa jednak w całkowitej beztrosce. Towarzyszą mu bowiem liczne obawy i wątpliwości m.in. dotyczące tego, jak się odżywiać, aby noszony pod sercem maluszek zdrowo się rozwijał.
Pieczona kaczka z pomarańczami i rozmarynem

Składniki:
• 1 tuszka kaczki
• 4 pomarańcze
• Kilka gałązek rozmarynu
• Sól i pieprz
Przygotowanie:
Na początku oczyszczamy tuszkę kaczki, nacieramy solą i pieprzem oraz – od środka – rozmarynem, a następnie odkładamy ją do lodówki na kilkanaście godzin. Przed przystąpieniem do pieczenia do środka tuszki wkładamy cząstki pokrojonej pomarańczy. Plastry pomarańczy układamy na i wokół kaczki.
Do brytfanny z tuszką kaczki wlewamy odrobinę wody i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Czas pieczenia obliczamy według zasady: około 45 minut na każdy kilogram tuszki. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby niekorzystnie nie zmniejszyła się wilgotność wewnątrz piekarnika. Tak upieczoną kaczkę podajemy z ziemniakami i na przykład modrą kapustą.










