mama z córką siedzą z filiżankami ze złotym mlekiem
Złote mleko to rozgrzewający napój, który nawet dzieci piją z chęcią. fot. kotlyarn/storyblocks.com

Jesień to czas, gdy dzieci łatwo łapią przeziębienia i infekcje w przedszkolu czy żłobku. Warto wspierać ich odporność domowymi sposobami, a jednym z prawdziwych hitów jest złote mleko – rozgrzewający napój na bazie mleka i kurkumy. Regularne podawanie go dzieciom może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób i wspierać układ odpornościowy.

REKLAMA

Jesień to czas dziecięcych infekcji

Zaczęła się już oficjalnie jesień: 22 września jest jej astronomiczny początek, a 23 września – kalendarzowy. To oznacza, że już lada chwila wkroczymy w trudny czas jesiennych infekcji. Kto ma dzieci w przedszkolu i żłobku, to może już nawet przez to przechodził lub przechodzi.

Infekcje są nieodłącznym elementem tej pory roku, szczególnie wśród dzieci, które uczęszczają do placówek i łatwo przenoszą między sobą wirusy i bakterie. Robi się chłodniej, temperatury w ciągu doby mocno się wahają, dzieci się przegrzewają i bywają spocone, a czasami też zmokną albo przemarzną.

Nietrudno więc o osłabienie odporności, katar, kaszel czy gorączkę. Na lżejsze objawy przeziębienia czasami wystarczają domowe sposoby: herbata z miodem, cytryną i korzennymi przyprawami czy smarowanie stóp i klatki piersiowej maścią z kamforą i olejkiem eukaliptusowym.

Złote mleko: pyszny napój na odporność

To właśnie te babcine metody na przeziębienie – jeśli zostaną zastosowane stosunkowo szybko, najlepiej poradzą sobie z pierwszymi objawami infekcji i wzmocnią odporność. Jednym z takich hitów w moim domu jest złote mleko.

To rozgrzewający napój, który pochodzi z ajurwerdyjskiej tradycji. Co roku o tej porze serwuję je regularnie moim dzieciom, bo widzę po kilku latach doświadczeń, że dzięki niemu moi synowie rzadziej chorują.

Złote mleko to napój na bazie ciepłego mleka (może być krowie, ale równie dobrze sprawdzi się roślinne np. owsiane) i kurkumy, która ma wiele właściwości wzmacniających. To połączenie daje charakterystyczny złotawy kolor, więc stąd określenie "złotego" mleka. Te dwa składniki to taka podstawowa wersja, do której dokłada się różne inne korzenne przyprawy, również działające przeciwzapalnie i rozgrzewająco.

Po wymieszaniu mleka z kurkumą i innymi przyprawami i podgrzaniu go, napój nabiera pewnej mocy: jest bogaty w przeciwzapalne i antyoksydacyjne składniki, a do tego świetnie rozgrzewa. Wspiera układ odpornościowy i wzmacnia w walce z przeziębieniem, ale mówi się też, że ma również właściwości wyciszające dla układu nerwowego.

Złote mleko – składniki:

  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. migdałowego, kokosowego, owsianego)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu czarnego (pomaga wchłaniać kurkuminę z kurkumy)
  • 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie, do smaku)
  • szczypta imbiru w proszku (opcjonalnie, dodaje pikantnego aromatu)
  • Jak przygotować złote mleko?

    Przygotowanie:

    1. W małym garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
    2. Dodaj kurkumę, cynamon, pieprz i opcjonalnie imbir.
    3. Mieszaj energicznie przez 2-3 minuty, aż składniki się połączą.
    4. Odstaw na chwilę, lekko przestudź, a następnie dodaj miód do smaku.
    5. Przelej do kubka i od razu pij, najlepiej ciepłe.

    W wersji dla dzieci może być odrobinę więcej miodu, by złagodzić smak ostrych korzennych przypraw. Należy tylko pamiętać, że taki napój mogą pić dzieci powyżej 3. roku życia. Przed ukończeniem 1. roku życia nie należy podawać dziecku miodu (ze względu na ryzyko botulizmu), a przyprawy korzenne mogą być zbyt intensywne dla wrażliwego układu pokarmowego małego dziecka.

    Czytaj także: