Ta niepozorna roślinka kojarzy się głównie z Wielkanocą, a szkoda. Trudno przecenić jej wartości odżywcze! Wspiera odporność, zawiera kwas foliowy tak ważny dla kobiet w ciąży, no i jest pyszna. A wygląda tak ładnie, że aż szkoda, że sięgamy po nią tylko od święta! Wiesz, jak siać rzeżuchę, by wyglądała naprawdę ozdobnie?
Reklama.
Reklama.
Wczesną wiosną z warzywami jest kiepsko. Owszem, w sklepach dostępna jest większość z nich, ale głównie sprowadzanych i szklarniowych. Nowalijki bywają nasycone nawozami... Prawdziwie odżywcze warzywa i owoce, przede wszystkim lokalne, dopiero będą – na szczęście już niedługo. Dlatego jest to idealny czas na jedzenie kiełków, które są skoncentrowaną bombą wartości odżywczych. Takich jak rzeżucha.
Wspaniałe właściwości rzeżuchy
Rzeżucha, a dokładniej pieprzyca siewna, należy do warzyw kapustnych. Kojarzy się z Wielkanocą i teraz kiedy do tych świąt zostało kilka tygodni, w sklepach już zaczynają się pojawiać jej nasionka. Jednak tę roślinę, tak naprawdę, warto jeść cały rok, nie tylko od święta. Jest pachnąca, w smaku lekko pikantna, a oto, jakie właściwości w sobie kryje:
Wspiera odporność
Rzeżucha zawiera dużo witaminy C, znanej ze swoich właściwości wzmacniających układ odpornościowy. Witamina C pobudza produkcję białych krwinek chroniących organizm przed chorobami i infekcjami. W rzeżusze znajdziemy także flawonoidy i antyoksydanty, które również mają korzystny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie układu odpornościowego.
Pomaga w utrzymaniu zdrowego serca
Te pyszne kiełki są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, pomagające w utrzymaniu zdrowia serca. Obniżają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu), który może prowadzić do chorób układu krwiotwórczego. Wspomniane flawonoidy również mają korzystny wpływ na serce i układ krążenia.
Korzystnie wpływa na trawienie
Rzeżucha zawiera dużo błonnika, który jest ważny dla układu pokarmowego. Pomaga w utrzymaniu regularnych wypróżnień i zapobiega zaparciom. Ponadto pozytywnie wpływa na wchłanianie składników odżywczych z pokarmu i redukuje ryzyko chorób jelitowych.
Wspiera zdrowie kości
Zapewnia to bogactwo witaminy K. Pomaga ona we wchłanianiu wapnia z pokarmu i utrzymuje jego odpowiedni poziom we krwi. Dodatkowo rzeżucha zawiera magnez, który również jest ważny dla zdrowia kości i zębów.
Pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry
W tej niepozornej roślince znajdziemy wiele składników odżywczych, które są ważne dla zdrowia skóry. Witamina C i antyoksydanty chronią ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia. Poza tym rzeżucha zawiera beta-karoten, który poprawia wygląd skóry i zapobiega wystąpieniu chorób skórnych.
Zmniejsza ryzyko powstawania wad rozwojowych
Ze względu na zawartość kwasu foliowego, po rzeżuchę powinny sięgać kobiety ciężarne. Kwas foliowy chroni płód przed wadami cewy nerwowej, takimi jak np. rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie czy przepuklina mózgowa.
Działa antynowotworowo
W rzeżusze, tak jak w innych warzywach kapustnych (to nie tylko kapusty, ale i kalafior, brokuły, brukselka) występują związki o nazwie glukozynolany. Wykazują one – głównie świeże i nierozdrobnione – właściwości przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie roślin zawierających glukozynolany to profilaktyka m.in. raka piersi, raka prostaty, raka żołądka.
Jak uprawiać rzeżuchę?
Nic prostszego! Rzeżuchę można uprawiać w doniczce lub w profesjonalnym kiełkowniku, ale niekoniecznie. Wystarczy na talerzyku rozłożyć warstwę gazy lub waty, zmoczyć ją i wysypać ziarenka rzeżuchy. Jej smakiem będziemy mogły rozkoszować się już kilka dni później. Ponieważ kiełki są niezwykle wdzięczne w hodowli i rosną właściwie wszędzie, gdzie się je wysieje, warto trochę się trochę pobawić. To doskonała okazja do zaangażowania dziecka. Razem obserwujcie, jak kiełki rosną, a w końcu – koniecznie je zjedzcie.
Kubek z grzywką Weź ładny dzbanuszek lub kubeczek, upchnij do niego kłębek waty, polej ją wodą, na wierzch wysyp garść ziarenek i czekaj. Wkrótce będziesz miała nie tylko pyszne jedzonko, ale i piękną ozdobę kuchni lub okiennego parapetu.
Wystrzałowe jajo W okolicy świąt Wielkanocy, które już tuż-tuż, wypróbuj z kolei ten trick. Zrób wydmuszkę z jajka. Może być naturalna lub kolorowo zabarwiona. Delikatnie włóż do środka watę, zwilż wodą i posyp ją nasionkami rzeżuchy. Rosnąc, będą kierowały się do światła i wyjdą przez otwór w skorupce.
Magiczna kula Małą miseczkę obłóż po zewnętrznej stronie zmoczoną wcześniej watą i dociśnij ją do naczynia. Następnie obsyp dokładnie ziarenkami. Gdy wyrosną, rzeżucha będzie wyglądała jak urocza kula mchu!