
O potencjalnej szkodliwości ryżu poinformował na swoim kanale na TikToku dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek. Wyjaśnił, że taki ryż z dnia poprzedniego może być nawet toksyczny. Jak to możliwe? Ryż jest produktem, który często serwujemy dzieciom: pasuje do zup i do dań mięsnych, można z niego wyczarować także pyszne posiłki na słodko. Jest lekkostrawny i nawet zalecany przy zatruciach pokarmowych. Przygotowuje się go szybko, więc trudno się dziwić, że mamy chętnie po niego sięgają. Jednak dietetyk ostrzega, że jeśli nie będziemy uważni, możemy zaserwować sobie i swoim bliskim dolegliwości żołądkowe.
Uważaj na bakterie
Okazuje się, że wilgotny ryż jest idealnym środowiskiem dla bakterii Bacillus cereus. Po dwóch godzinach przechowywania ryżu w temperaturze 25–35 stopni Celsjusza ilość toksyn jest tak wysoka, że może nawet wywołać zatrucie pokarmowe. Nie pomoże nawet podgrzanie ryżu, gdyż bakteria jest odporna na wysoką temperaturę. Ugotowanego ryżu nie wolno długo przechowywać w pokojowej temperaturze. Warto go przesypać na talerz lub do miski, by szybko ostygł, a potem należy schować go do lodówki. Jeśli o tym zapomnisz, ryż koniecznie wyrzuć do śmieci.