logo
Dieta STIR zasłynęła za sprawą Adele. Fot. Cottonbro Studio/Pexels, NIKLAS HALLE'N/AFP/East News
Reklama.
  • Dieta SIRT zyskała popularność po tym, jak doniesiono, że to dzięki niej piosenkarka Adele spektakularnie schudła.
  • Sirtfood polega na dostarczaniu organizmowi produktów bogatych w składniki przyczyniające się do aktywacji białek sirtuin.
  • Ta dieta ma duży potencjał, jeśli chodzi o redukcję wagi. Jest jednak niezwykle trudna do przeprowadzenia, gdyż opiera się na drastycznym ograniczeniu energii.
  • Dieta sirtfood – co to jest?

    Dietę sirtfood, inaczej: SIRT, opracowali naukowcy z Uniwersytetu w Surrey w Anglii, Aidan Goggins i Glen Matten. W 2016 roku opisali ją w książce "The SirtFood Diet". Głównym założeniem tej diety jest ograniczenie kaloryczne połączone ze spożyciem specjalnych zielonych koktajli, bogatych w aktywatory sirtuin. Co ciekawe, najważniejsze w tej diecie nie jest to, co trzeba z niej wyeliminować (choć to również), ale właśnie to, co należy do niej włączyć.

    A włączyć trzeba produkty bogate w składniki, które aktywują sirtiuny, czyli białka enzymatyczne, które opóźniają procesy starzenia i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Ich wysoka zawartość w ciele człowieka może spowolnić procesy obumierania komórek, przeciwdziała pojawianiu się stanów zapalnych, a także reguluje procesy metaboliczne poprzez zwiększoną redukcję tkanki tłuszczowej. 

    Co ciekawe, ilość sirtuin wzrasta, gdy kaloryczność spożywanych posiłków zmniejsza się o połowę – przy czym mówimy o diecie opartej na składnikach roślinnych zawierających polifenole. Do aktywacji sirtuin przyczyniają się także długie przerwy między posiłkami.

    Dieta sirtfood – co trzeba jeść

    Oczywiście produkty bogate w polifenole, a więc naturalne przeciwutleniacze:

  • kakao
  • jagody
  • oliwa z oliwek
  • czerwone wino
  • papryczki chilli
  • gryka
  • kapary
  • seler naciowy
  • kawa
  • zielona herbata
  • jarmuż
  • lubczyk
  • daktyle
  • pietruszka
  • czerwona cykoria
  • czerwona cebula
  • rukola
  • soja
  • truskawki
  • kurkuma
  • orzechy włoskie
  • Dieta SIRT – jak przebiega

    Ważnym składnikiem diety SIRT są tak zwane zielone koktajle sirtuinowe, które mają za zadanie pobudzać białka sirt odpowiedzialne za procesy odmładzające i odchudzające. Można je przyrządzić właściwie z dowolnych produktów z listy, warto jednak by zawierały:

  • zielone warzywo liściaste,
  • sok z cytryny,
  • dodatek superfood bogatego w antyoksydanty,
  • łodygi selera,
  • niskokaloryczny owoc.
  • Koktajle spożywamy obowiązkowo każdego dnia w dwóch pierwszych etapach diety, a następnie – dowolnie. A oto etapy diety sirtuinowej:

  • Etap 1 – przez pierwszy tydzień należy mocno ograniczyć ilość spożywanych kalorii – aż do 1000 kcal. Przez 3 dni dostarczamy ich w postaci 3 koktajli oraz 1 posiłku, a kolejne 4 doby – 1 500 kcal, na które składają się 2 koktajle i 2 posiłki. Ten etap ma na celu wyeliminowanie z organizmu nadmiaru toksyn.
  • Etap 2 – kolejny tydzień spożywamy 1 koktajl + 3 posiłki dziennie, bez wskazań kalorycznych. W ciągu całej diety powinniśmy jednak wykluczyć jedynie produkty przetworzone i niezdrowe (np. fast food, instant) oraz te, z białej mąki.
  • Etap 3 – po 15. dniu diety nie ma już ścisłych zalecań, ani odnoście liczby spożywanych posiłków, ani ich kaloryczności. Natomiast spożywać trzeba jak najwięcej produktów z listy oraz pamiętać, by ostatni posiłek jeść około godziny 19, a rekomendowane przerwy pomiędzy posiłkami wynoszą około 1,5 godziny.
  • I to wszystko. Czy jednak sirtfood można uznać za dietę-cud? Czy faktycznie działa ona tak spektakularnie, jak w przypadku Adele? A przede wszystkim, czy aby na pewno jest to zdrowa dieta? 

    Po pierwsze – czy to działa?

    Dietetyczki Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska w portalu medonet.pl twierdzą, że owszem, dieta sirtuinowa jak najbardziej ma prawo działać: "Ze względu na liczbę posiłków w ciągu dnia i ich niską kaloryczność (szczególnie w pierwszym etapie diety) taki spadek masy ciała, jest możliwy" - piszą.

    "Redukcja energetyczności o 30–50 proc. CPM (całkowitej przemiany materii) jest jednak dosyć drastyczna, dlatego diety tej nie może stosować każdy. Tak niska podaż energii zmusza organizm do korzystania z nagromadzonych zapasów, co zgodnie z teorią SIRT może aktywować gen szczupłości i młodości (ale nie ma wystarczającej liczby badań na ludziach, aby potwierdzić wpływ sirtuin na masę ciała i wyciągnąć rzetelne wnioski)".

    Po drugie – czy to jest zdrowe?

    Osoby, które próbowały sirtfood, skarżą się, że jest to bardzo trudna dieta. Może pierwsze trzy dni da się wytrzymać, ale w kolejnych, gdy organizm nie ma z czego czerpać energii, są niemal niemożliwe do zniesienia. A przecież trzeba pracować, wykonywać obowiązki zawodowe, zajmować się dziećmi. 

    "Spożywanie ubogokalorycznych posiłków, nawet tylko przez 1–2 tygodnie, wywołuje uczucie głodu, drażliwość, zmęczenie i – mimo zapewnień autorów diety SIRT – też zanik masy mięśniowej (przy źle dobranych proporcjach makroskładników diety). To nie są dobre efekty i nikt nie jest w stanie na tak ubogiej energetycznie diecie długo funkcjonować. Kolejnym negatywnym skutkiem takiego odżywiania są napady wilczego głodu, a w konsekwencji efekt jojo" - tłumaczą dietetyczki.

    A zatem dieta SIRT, owszem, ma swoje plusy, jednak niekoniecznie trzeba ją w stu procentach wcielać w życie. Dobre efekty przyniesie po prostu korzystanie z niej i wprowadzenie w życie elementów z niej zaczerpniętych. 

    Po trzecie – co na to Adele?

    Choć dieta SIRT została rozsławiona przez Adele, jak się jednak okazuje, sama piosenkarka zaprzecza, jakoby kiedykolwiek ją stosowała: "Nie stosowałam żadnej diety, żadnych przerywanych postów. Nic. Jeśli już, to jem więcej niż kiedyś, bo tak ciężko ćwiczę" - powiedziała dla brytyjskiego "Vogue'a" w listopadzie 2021.

    Piosenkarka utrzymuje, że to dzięki aktywności fizycznej tak się zmieniła jej sylwetka. Ile w tym prawdy? Wie tylko ona...

    Czytaj także: