Ocet jabłkowy i miód to produkty, których prozdrowotnych właściwości nie trzeba nikomu przedstawiać. Mają ogrom zastosowań leczniczych i urodowych, a picie mieszanki octu i miodu na czczo pomoże także podczas odchudzania. Jakie jeszcze korzyści niesie połączenie octu i miodu?
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Ocet jabłkowy to bogate źródło aminokwasów, witamin i przeciwutleniaczy, które pozytywnie wspierają zdrowie i urodę. Miód natomiast ma silne działanie antybakteryjne i lecznicze.
Wymieszaj miód z octem i pij codziennie rano na czczo - szybko zauważysz pozytywne zmiany w swoim organizmie.
Mieszanka octu z jabłek i miodu podkręca metabolizm, wspiera pracę układu pokarmowego i świetnie wpływa na cerę i kondycję włosów.
Ocet z jabłek i miód to superfood
Zarówno ocet jabłkowy, jak i miód, mają ogrom prozdrowotnych właściwości i chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że ich spożywanie wpływa pozytywnie na zdrowie, odporność i urodę.
Oba produkty mają zastosowanie poprzez spożywanie ich, ale można je także wykorzystać "zewnętrznie" - w celach kosmetycznych do przygotowania maseczki na twarz albo płukanki do włosów.
Ocet jest bogatym źródłem aminokwasów, enzymów i pektyn, kwas foliowy, a także witamin z grupy B i witaminę C. Ma działanie antyseptyczne i antybakteryjne. Takie działanie ma również miód, który oprócz tego ma wiele właściwości leczniczych.
Picie mieszanki octu i miodu sprawi też, że będziemy mieć więcej energii – ocet wpływa na zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę i zmniejsza stężenie glukozy we krwi.
Zdrowotne wykorzystanie octu i miodu
Z tych dwóch składników zrób mieszankę: do połowy szklanki octu jabłkowego dodaj łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj i wypij codziennie rano na czczo. Jeśli smak octu jest dla ciebie zbyt ostry, możesz go rozmieszać w proporcji 1:1 z letnią przegotowaną wodą.
Picie na czczo octu z miodem reguluje pracę układu pokarmowego i podkręca metabolizm, dzięki czemu możemy łatwiej i szybciej zrzucić niechciane kilogramy. Mieszanka zmniejsza bóle stawowe, łagodzi ból gardła i obniża poziom złego cholesterolu.
Codzienne spożywanie octu jabłkowego pozytywnie też wpływa na łagodzenie kaszlu i bólu gardła. Ocet z miodem warto też (oprócz picia) stosować jako płukankę na suche, bolące i podrażnione gardło.
Ocet i miód na urodę
Ocet jabłkowy zawiera kwas chlorogenowy, który znany jest jako silny przeciwutleniacz. Dzięki regularnemu dostarczaniu go do organizmu pozytywnie wpłyniemy na stan naszej skóry, kondycję paznokci i włosów.
Jeśli użyjemy mieszanki (z dodatkiem wody) jako płukanki do włosów (lub wcierki, którą po użyciu dokładnie spłuczemy), mamy szansę na pięknie lśniące i wyjątkowo miękkie włosy. Ocet nada im też sprężystości, a miód nawilży.