
Reklama.
Gen supersmakosza
Zmysł smaku jest o wiele bardziej skomplikowany niż zmysł wzroku. Naukowcy nie zbadali nadal, jak dokładnie zmysły przekładają się na wrażenie smaku, które odczuwamy w naszym mózgu. Co jednak wiemy?Za odczuwanie smaku odpowiedzialne są receptory umieszczone na naszym języku, cząsteczki pokarmu dotykają kubków smakowych, smak łączy się z innymi zmysłami w mózgu i zaczynamy go odczuwać.
Jednak nie każdy z nas odczuwa smak tak samo. Niektórzy do jedzenia podchodzą wybrednie, dlatego, że mają swoje ulubione nuty smakowe i nie są otwarci na próbowanie nowych dań. To raczej kwestia gustu i podejścia do kulinarnych eksperymentów.
Jednak u niektórych "wybrzydzanie" może mieć związek z nauką. Nazywani są oni supersmakoszami (z ang. supertasters), bo mają tak dużo kubków smakowych, że odczuwają smak o wiele intensywniej niż większość ludzi.
Gorzka supermoc
Brzmi to jak swego rodzaju supermoc, dzięki której możemy cieszyć się z każdej potrawy o wiele bardziej, delektując się jej intensywnym smakiem. Bycie supersmakoszem często jednak sprawia, że osoby o tej cesze wybierają "mdłe" potrawy. Dlaczego tak się dzieje?Uważa się, że oprócz większej liczby kubków smakowych, supersmakosze mają gen TAS2R38, który jest receptorem smaku, wzmagającym gorycz w jedzeniu. Z tego powodu supersmakosze odczuwają szczególnie silnie gorzki smak np. w takich produktach jak brokuły, szpinak, jarmuż, kawa, piwo, czekolada, brukselka, rzepa czy grejpfrut.
Szacuje się, że ok. 25 proc. populacji to supersmakosze (większość to kobiety), 50 proc. to osoby o średnio wrażliwym zmyśle smaku, a reszta to osoby o mało czułym smaku. Niektórzy supersmakosze mają tak rozwinięte kubki smakowe, że unikają nawet smaku słodkiego i słonego. Ich niezwykła umiejętność bywa utrudnieniem w układaniu sobie diety.
Eksperyment niebieskiego języka
Czy da się sprawdzić, czy posiadamy gen supersmakosza, a może po prostu jesteśmy wybredni? Można spróbować wyżej wymienionych produktów i sprawdzić, w jakim stopniu odczuwamy ich gorycz albo przeprowadzić eksperyment niebieskiego języka. Na czym polega?Potrzebujesz niebieskiego barwnika spożywczego, kawałka plastra i szkła powiększającego. Nałóż odrobinę barwnika na przednią część języka i przyklej w tym miejscu plaster.
Dzięki temu powinnaś zauważyć i policzyć wystające kubki smakowe (nadal w kolorze różowym). Jeśli widać więcej niż 36 brodawek, oznacza to, że prawdopodobnie jesteś supersmakoszem. Mniej niż 15 oznacza mało czuły gen smaku a ilość kubków smakowych pomiędzy 16-35 klasyfikuje cię jako kogoś o przeciętnym odczuwaniu tego zmysłu.
Źródło: F5