Prosty trik, dzięki któremu już nigdy nie trafisz na... gorzkiego ogórka
Redakcja MamaDu
27 lipca 2018, 19:30·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 27 lipca 2018, 19:30
Każdy trafił na niego chociaż raz. Gorzki ogórek potrafi popsuć całą potrawę, a jego intensywny smak zostaje w ustach na długo. Oto prosty trik, który sprawi, że już nigdy na niego nie trafisz.
Reklama.
Charakterystyczna gorycz to wina związków zwanych kukurbitacynami – grupy steroidów wytwarzanych przez wiele roślin. Gorzki smak ma odstraszać zwierzęta, które maja ochotę pożreć roślinę. Związki te są dla wielu gatunków trujące, dla ludzi jednak pozostają jedynie niesmaczne.
Pytanie zatem, dlaczego tylko niektóre ogórki bywają gorzkie? Otóż, produkcja kukurbitacyn nie zawsze zależy wyłącznie od gatunku, lecz również warunków, w jakich dorasta roślina. Generalnie – im trudniej roślinie urosnąć, tym bardziej zabezpiecza się ona gorzkimi substancjami.
Właśnie dlatego tylko niektóre ogórki są gorzkie. Te, które dojrzewały w trakcie suszy lub w zimnym okresie będą miały w sobie więcej goryczy, Z tej samej przyczyny bardzo rzadko zdarza się gorzki egzemplarz wśród ogórków szklarniowych oraz odmian hodowlanych.
Gorzkie najczęściej bywają ogórki gruntowe. To odmiana najbardziej zbliżona do dzikiej wersji tej rośliny. To one mają w sobie najwięcej kukurbitacyn.
Obieranie ma znaczenie
Jednak nie tylko zawartość gorzkiej substancji ma wpływ na smak ogórka. Istotniejszy jest sposób, w jaki go obierzemy. Otóż, kukurbitacyny gromadzą się głównie w liściach i łodygach, rzadziej w owocach. A jeśli już, to przenikają do tej części ogórka, którą wyrasta od z łodygi.
Gorzki jest zatem ciemny koniec ogórka, tymczasem jego jasny koniec najprawdopodobniej smakuje całkiem normalnie. Z tego powodu ogórka należy obierać zaczynając od jasnej strony w kierunku ciemnej. W ten sposób nie rozprowadzimy gorzkich substancji po całym owocu.
Dodatkowo warto odciąć ciemny koniec i po obraniu ogórka umyć go pod bieżącą wodą. Smacznego!