
Niemal codziennie, gdy gotujemy lub przyrządzamy posiłek, dodajemy cukier. Uwielbiamy słodkie potrawy, a w przypadku dań wytrawnych cukier potrafi podrasować trochę smak. Nawet jeśli nie słodzimy kawy i nie jemy słodyczy, trudno wyprowadzić z kuchni "białą truciznę". Jest jednak zamiennik, który wam w tym pomoże.
Inulina — właściwości cukru na odchudzanie
O zamiennikach cukru i słodzikach powiedziano już wiele i co jakiś czas powstają badania wyjaśniające, które substancje szkodzą, a które nie. Mniej oczywistym zamiennikiem cukru niż aspartam, stewia, bądź ksylitol jest inulina. Poza tym, że dodaje ona potrawie słodkości (jednak nie tak silnej, jak cukier), to jest jednocześnie dobrym składnikiem zagęszczającym i sklejającym.Pozytywny wpływ inuliny na zdrowie
Co więcej, badania dowodzą, że inulina ma istotnie pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.Jak wykorzystać inulinę?
Inulinę można wykorzystać w wyrobie domowych słodkich oraz słonych wypieków. Szczególnie sprawdzi się, jako zdrowy zamiennik cukru w ulubionych domowych ciastach czy bułkach naszych dzieci.Może cię zainteresować także: "Białą truciznę" podajemy nawet niemowlakom! Za nieświadomy błąd rodziców zapłacą dzieci