
Nadmiar mleka w diecie może szkodzić. Szczególnie narażone mogą być na to dzieci, które i tak codziennie spożywają dużo produktów mlecznych. Jedna z mam nie wzięła tego pod uwagę i trafiła z córką do szpitala.
REKLAMA
Anemia mleczna
Wiele dzieci ma dietę bardzo bogatą w produkty mleczne, a w dodatku piją dużo samego mleka. Z jednej strony to dobrze, bo mleko dostarcza sporą ilość witaminy D i wapnia. Reklamy natomiast pokazują, że dzięki temu maluchy mają mocne kości i zęby.
Wiele dzieci ma dietę bardzo bogatą w produkty mleczne, a w dodatku piją dużo samego mleka. Z jednej strony to dobrze, bo mleko dostarcza sporą ilość witaminy D i wapnia. Reklamy natomiast pokazują, że dzięki temu maluchy mają mocne kości i zęby.
Jednak z drugiej strony picie mleka może obniżyć poziom żelaza.Szczególnie u dzieci, gdy w ciągu dnia przekraczają zalecana dawkę, która wynosi 2-3 szklanki. W innym wypadku można się spodziewać anemii mlecznej (niedokrwistości z niedoboru żelaza), gdyż wapń zawarty w mleku znacznie spowalnia wchłanianie tego pierwiastka.
Poza tym wypicie sporej ilości mleka powoduje uczucie sytości i dziecko może nie mieć ochoty na normalne posiłki. W takiej sytuacji mogą pojawiać się kolejne braki.
Niedokrwistość z niedoboru żelaza. Co to anemia mleczna
W ciele zdrowego człowieka przepływa ok. 5-6 litrów krwi. Składają się na nią m.in. różnego rodzaju krwinki, a ich poziom jest zależny właśnie od ilości żelaza. Jeśli jest go za mało, to może spadać odporność, obniżać się sprawność mięśni, a nawet mogą pojawiać się dysfunkcje w funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej i pracy serca.
W ciele zdrowego człowieka przepływa ok. 5-6 litrów krwi. Składają się na nią m.in. różnego rodzaju krwinki, a ich poziom jest zależny właśnie od ilości żelaza. Jeśli jest go za mało, to może spadać odporność, obniżać się sprawność mięśni, a nawet mogą pojawiać się dysfunkcje w funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej i pracy serca.
Pierwszym objawem anemii może być zmęczenie, utrata energii i popołudniowe drzemki. Z czasem można dostrzec bledszą cerę, suchą skórę czy wypadanie włosów. Według standardów WHO niedokrwistość stwierdza się, gdy poziom hemoglobiny u dzieci i kobiet spadnie poniżej 120 g/l.
Anemia mleczna - skutki
Portal babylogy.com przytacza historię jednej z mam. Anastacia Gencarelli od jakiegoś czasu widziała, że jej córka jest bardziej senna, letargiczna i nie ma apetytu. W międzyczasie zapadała również na różne infekcje m.in. ucha i klatki piersiowej. Kobieta udała się z dziewczynką do rodzinnego lekarza, a ten po prostu przepisał jej antybiotyki.
Portal babylogy.com przytacza historię jednej z mam. Anastacia Gencarelli od jakiegoś czasu widziała, że jej córka jest bardziej senna, letargiczna i nie ma apetytu. W międzyczasie zapadała również na różne infekcje m.in. ucha i klatki piersiowej. Kobieta udała się z dziewczynką do rodzinnego lekarza, a ten po prostu przepisał jej antybiotyki.
Kiedy dziecko płakało kolejną noc i wciąż nie było widać poprawy mimo przyjmowania leków, Anastacia postanowiła pojechać z małą do szpitala. Tamtejszy lekarz, gdy zobaczył ją z wyczerpaną córką, przeprosił wszystkich czekających pacjentów i przyjął bez kolejki.
Zwołał do tego przypadku cały personel, a dziewczynka po chwili była już podłączona do szpitalnego kardiomonitora. Jej stan był naprawdę poważny, bo straciła ¾ krwi, mimo że nie miała żadnego krwotoku.
Winny był niedobór żelaza. Ten był powodowany upośledzeniem wchłaniania z powodu picia dużych ilości mleka (ok. 1 litr dziennie), które zawiera wapń. Dziewczynka była w bardzo złym stanie i konieczna była transfuzja krwi. Dziecko wciąż przechodzi terapię i rodzice muszą ograniczyć w diecie mleko do 8 uncji, co daje niewiele ponad 200 ml dziennie.
Jak zapobiec mlecznej anemii?
Przede wszystkim należy uważać na ilość spożywanych produktów mlecznych. Poza tym warto częściej włączać do diety produkty, które są bogate w żelazo. Wcale nie chodzi o szpinak, który w 100 g ma jedynie ok. 2-4 g pierwiastka. Najbardziej wartościowe pod tym względem będą podroby (wątróbka), cielęca, suche nasiona roślin strączkowych, kakao czy orzechy.
Przede wszystkim należy uważać na ilość spożywanych produktów mlecznych. Poza tym warto częściej włączać do diety produkty, które są bogate w żelazo. Wcale nie chodzi o szpinak, który w 100 g ma jedynie ok. 2-4 g pierwiastka. Najbardziej wartościowe pod tym względem będą podroby (wątróbka), cielęca, suche nasiona roślin strączkowych, kakao czy orzechy.
Warto również pamiętać także o warzywach i owocach z witaminami C, B6 i B12, gdyż te wspomagają wchłanianie żelaza. Poza tym dieta powinna być zróżnicowana. W razie problemów należy w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem.
