Rak płuc atakuje często, więc naukowcy ciągle szukają przyczyn oraz możliwości przeciwdziałania te tendencji. Właśnie odkryli, że istnieje związek pomiędzy występowaniem witamin z grupy B a wyższym ryzykiem zachorowania.
To zwiększa ryzyko o kolejne 20-40 procent
Epidemiolodzy z Uniwersytetu Ohio wyodrębnili czynnik, który wpływa na to, że coraz więcej ludzi choruje na raka płuc. Do tej pory uznawano, że główną przyczyną nowotworu płuc jest palenie papierosów i że to panowie znacznie częściej z tego powodu zapadają na chorobę. Oczywiście jest to prawda, bo nikotyna zwiększa ryzyko zachorowania aż o 80-90 procent. Teraz jednak wykryto pewną zaskakującą zależność.
Dr Theodor Brasky z Uniwersytetu w Ohio zauważył, że u przebadanych 32 tys. pacjentów w wieku 50-76 lat ze zdiagnozowanym rakiem, zaobserwowano wyższy poziom witaminy B6 i B12. Wynikało to zarówno z przyjmowania suplementów witaminowych, jak i spożywania produktów bogatych w te witaminy w codziennej diecie. To właśnie sprawiło, że ryzyko choroby w przypadku tych osób, u których stwierdzono podwyższony poziom tych witamin, wzrósł o 20-40 proc.
Są to dość zaskakujące dane, zważywszy, że witaminy z grupy B są dla naszego organizmu bardzo ważne. Ważne jest więc zwracanie uwagi, by nie przyjmować lub spożywać ich w nadmiarze.
Witaminy B6 i B12 gdzie występują?
Witamina B6
Odpowiada za: przemianę aminokwasów, tłuszczów i węglowodanów, ma wpływ na ciśnienie krwi, pracę serca, odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Najczęściej występuje w: mięsie, ziemniakach, owocach (ale nie cytrusach), w grochu włoskim. Najwięcej jest jej w: kaszy gryczanej, wędlinie, kurczaku, wieprzowinie, papryce, szpinaku, kapuście, bananach, groszku i awokado.
Zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę B6 to 1-2 mg na dobę, u dzieci: od 1. do 3. roku życia - 0,5 mg; od 4. do 6. roku życia - 0,6 mg; od 7. do 9. roku życia - 1 mg.
Witamina B12
Odpowiada za: prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, podnosi odporność na stres, zapobiega anemii, wpływa na zdrowie psychiczne, chroni przed Alzheimerem i chorobami psychicznymi.
Najczęściej występuje w: produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, jajka, ryby, sery, wędliny, najwięcej jest w szczupaku, śledziach, makreli, mięsie królika, makaronach jajecznych oraz jogurtach, śmietanie, serach twarogowych i drożdżach spożywczych.
Zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 2,4 μg/d, u dzieci - 0,9 μg/d (1-3 lata); 1,2 μg/d (4-6 lat); 1,8 (7-9 lat).