Niektóre wigilijne potrawy to już tylko wspomnienie PRL-u. Zdobędziesz w quizie 12/12?

Martyna Pstrąg-Jaworska
20 grudnia 2024, 15:46 • 1 minuta czytania
Wigilijne stoły w czasach PRL-u wyglądały podobnie do dzisiejszych – królowały na nich tradycyjne potrawy, które w większości teraz również znajdują się na współczesnych wigiliach. Nie było jednak takiego przepychu jak dziś, a składniki często zdobywano z trudem, stojąc w długich kolejkach. Sprawdź w quizie, jak dobrze orientujesz się w wigilijnych potrawach z czasów PRL-u.
W latach PRL-u zwykle przy wigilijnym stole stała sztuczna choinka. fot. Rutowska Grażyna/Narodowe Archiwum Cyfrowe
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Wigilijne dania w PRL-u

W czasach PRL-u Boże Narodzenie miało wyjątkowy klimat, mimo codziennych trudności i ograniczeń. Świąteczne przygotowania wymagały pomysłowości i cierpliwości, ale właśnie to sprawiało, że chwile spędzone przy wigilijnym stole były szczególnie cenne. Dzieci nie jadły na co dzień cukierków czy mandarynek, bo nie można tego było ot tak dostać w sklepach. Mandarynki, pomarańcze czy czekoladowe cukierki dzieci otrzymywały tylko od święta.

Przy stole dzielono się opłatkiem i śpiewano kolędy, a pusty talerz czekał na niespodziewanego gościa – gest, który podkreślał wagę wspólnoty i serdeczności. Mimo ograniczeń świąteczna atmosfera była wyjątkowa, a rodziny celebrowały te chwile, podkreślając ich znaczenie prostymi, ale pełnymi ciepła zwyczajami. Sprawdź w quizie, jak dobrze znasz wigilijne potrawy, które są z nami od czasów PRL-u. Powodzenia!

1 / 12 Jaką potrawę wigilijną tradycyjnie przygotowywano w większości polskich domów z karpia w latach PRL-u?
Karp po żydowsku
Karp smażony
Karp w galarecie
Czytaj także: https://mamadu.pl/191288,quiz-swiateczne-tradycje-prl-u-milenialsi-zdobeda-12-12-punktow