Zmieść więcej w zamrażarce. Ten sprytny trik na mrożenie jedzenia wszystko zmienia

- Nie warto marnować jedzenia. Mrożenie jest jednym ze sposobów przechowywania żywności.
- Produkty spożywcze różnią się czasem, w którym mogą pozostawać zamrożone.
- Wypróbuj sposób z woreczkami strunowymi - to wielka wygoda i oszczędność czasu.
Mrożenie jest dobrym sposobem na przechowywanie żywności. Warto jednak wiedzieć, jak robić to prawidłowo. Jedne produkty mogą być bowiem mrożone przez dłuższy, inne przez krótszy czas. Na przykład najdłużej w stanie zamrożenia można przechowywać surowe produkty. Te poddane wcześniejszej obróbce trzeba zjeść najszybciej – nawet w ciągu 30 dni od zamrożenia. Według rekomendacji Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), wygląda to następująco:
- kurczak lub indyk w całości – 12 miesięcy
- parówki 1-2 miesiące
- mięso obiadowe, gotowane – 1-2 miesiące
- zupy i gulasze mięsno-warzywne – 2-3 miesiące
- tłusta ryba 2-3 miesiące
- ryba wędzona – 2 miesiące
- warzywa miękkie: cukinia, dynia, szpinak, papryka – do 12 miesięcy
- warzywa twarde: fasolka, bób, buraki, marchewka – do 8 miesięcy
- owoce soczyste i miękkie: truskawki, wiśnie, maliny – 3-4 miesiące
- owoce bardziej zwarte: brzoskwinie, borówki – do 6 miesięcy
- chleb – do 3 miesięcy
Przy czym minimalna temperatura mrożenia powinna wynosić -18 st.C
Żeby łatwiej odmrozić i więcej zmieścić w zamrażarce
Zamrożenie jedzenia to żaden problem. Wystarczy wrzucić je do pojemniczka lub torebki foliowej i umieścić w szufladzie zamrażarki. Problem pojawia się dopiero przy odmrażaniu. Dlatego warto mrozić żywność, w miarę możliwości, na płasko. Do tego celu świetnie nadają się woreczki strunowe. Jeśli zostało ci trochę zupy lub przecieru pomidorowego, możesz zamrozić go sposób pokazany na filmiku:
Tak zamrożony przecier możesz przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Pamiętaj, jeśli chcesz użyć jedynie część mrożonki, rób to jak najszybciej, by nie dopuścić do rozmrożenia się całej paczuszki.
Mrożenie mięsa
Mięso najlepiej jest mrozić w gotowych porcjach. Jeśli będziesz z niego robić kotlety, najlepiej od razu je pokrój i dopiero zamroź. Szybciej się wtedy rozmrozi. Mięso mielone włóż do woreczka strunowego, a następnie rozgnieć lub rozwałkuj na płasko i zamknij torebkę, gdy będzie ją szczelnie wypełniało. Dzięki temu szybciej się później rozmrozi, a gdy będziesz chciała użyć tylko część z niego, łatwiej odkroisz odpowiedni kawałek.
A co z pieczywem?
Nadmiar pieczywa także mroź zawsze w mniejszych porcjach. Najlepiej pokrój chleb lub bułki na kromki. Później, gdy będziesz chciała odmrozić tylko kilka, po prostu oderwiesz je, na przykład czubkiem noża.