Napar z tego zioła pomoże na przeziębienie. Dotychczas używałaś go jako przyprawy do mięs
- Majeranek to zioło, które w polskiej kuchni szeroko stosowane jest jako przyprawa. Ma również szereg właściwości leczniczych, które warto wykorzystać.
- Napar majerankowy ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, posiada wiele antyoksydantów, działa też uspokajająco i rozkurczowo.
- Napar z majeranku łagodzi bóle zatok, kaszel, katar i ból gardła. Można go pić jak herbatę lub stosować do inhalacji.
Majeranek – właściwości
Majeranek to zioło, którego jako przyprawy używamy w polskich kuchniach bardzo często. Przyprawiamy nim zupy, marynujemy mięsa, jest też świetnym uzupełnieniem sosów i sałatek. Majeranek ogrodowy pochodzi z krajów u wybrzeża Morza Śródziemnego, ale można go tez spotkać w Indiach i na Bliskim Wschodzie. W Polsce hoduje się go jako roślinę jednoroczną, najczęściej w doniczce. Mało osób jednak wie, że majeranek to także zioło lecznicze. Jasne, wiele z nas zna maść majerankową, którą jest świetna do smarowania nosa podczas kataru (wspiera leczenie naskórka i błony śluzowej).
Majeranek można stosować w formie suszonej lub świeżej. Ma właściwości antyoksydacyjne, ma wiele witamin i soli mineralnych. W składzie majeranku są flawonoidy, garbniki, taniny, cynk, fosfor, potas, żelazo, mangan, witaminy A i C oraz z grupy B, wapń, beta-karoten oraz związki fenolowe. Majeranek ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozkurczowe, działa też uspokajająco.
Napar z majeranku do picia lub inhalacji
Majeranek można też – tak jak każde zioło lecznicze – zaparzyć. Taki napar majerankowy wspiera leczenie przeziębienia i innych lekkich infekcji. Herbata majerankowa świetnie łagodzi objawy przeziębienia, ból gardła i pomaga na kaszel, można ją także stosować jako płukankę na gardło w czasie zapalenia gardła lub jego bólu.
Napar majerankowy można też przygotować nie tylko do picia – sprawdzi się również do inhalacji, bo w ten sposób może pomóc w złagodzeniu kataru oraz złagodzi objawy zapalenia zatok (zatkanego nosa, "ciężkiego" czoła i zatok, bólu głowy).
Napar z majeranku: przepis
Do przygotowania herbaty majerankowej wystarczy wsypać do szklanki lub kubka 2-3 łyżeczki suszonego majeranku. Następnie zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odczekać ok. 10-15 minut do zaparzenia zioła. Po tym czasie można go wypić lub wykonać nim inhalacje.
Naparu z majeranku nie powinno się raczej stosować u kobiet w ciąży i karmiących piersią, małych dzieci poniżej 5. roku życia i osób z niskim ciśnieniem. Majeranek jest też ziołem uczulającym, więc powinny być ostrożne osoby skłonne do alergii.