Niszczy odporność, a dzieci jedzą to codziennie. Dietetyk apeluje: zachowajcie umiar!
Co z tym cukrem? Jak go ograniczyć w diecie dziecka?
Kamil Paprotny*: Musimy przede wszystkim powiedzieć o różnych rodzajach cukru. Cukier może występować w produktach naturalnie, tj. w owocach, w miodzie. W soku owocowym możemy powiedzieć o cukrze z: soku, owoców, z których ten sok jest zrobiony oraz samym cukrze „wyciągniętym” z danego produktu.
W każdym z tych trzech przykładów wpływ na organizm dziecka będzie inny. Sok jest pozbawiony błonnika, więc będzie działał na organizm gorzej niż owoc. Jednak z racji tego, że w soku mamy wiele rodzajów związków prozdrowotnych, chociażby witaminy czy polifenole, to ten sok i tak będzie lepszy niż sam cukier.
Małym dzieciom nie warto podawać cukru, żeby ich po prostu nie przyzwyczajać do słodkiego smaku. W przypadku dzieci zawsze warto zminimalizować spożycie słodyczy sztucznych, które zawierają cukier, a obok niego wiele innych szkodliwych związków, jak m.in. niezdrowe tłuszcze typu trans.
Dziecko, powiedzmy około 4 roku życia, zaczyna kaszleć, infekcja się rozwija. Prosi o lizaka, pytanie brzmi: podać tego lizaka czy nie?
Fajnie w takiej sytuacji odpowiedzieć sobie na pytanie: jaką rolę ma spełnić cukier? Jeżeli w sytuacji chorobowej odczuwamy ból, cukier może nam pomóc nieco go uśmierzyć, głównie w sposób psychologiczny.
Przede wszystkim jednak cukier może wpływać negatywnie na mikrobiotę jelitową. Nadmiar cukru może wpływać na układ immunologiczny, na różnicowanie się białych krwinek, na ich tworzenie się. A to proces, który ma bezpośredni wpływ na układ immunologiczny.
Wpływ cukru na organizm może być jednak również pośredni: po prostu najadając się słodyczami, będziemy spożywać mniej produktów wartościowych, wspierających nasz organizm, szczególnie w czasie infekcji. Zmniejszamy spożycie takich składników jak cynk, żelazo, polifenole, które działają dobroczynnie i wiążą się z produkcją białych krwinek.
Po tej odpowiedzi raczej bym go nie podała. A istnieje "zdrowy" zamiennik cukru?
Jeżeli miałbym powiedzieć o dopuszczalnym zamienniku cukru dla dzieci, to powiedziałbym o ksylitolu. Ksylitol jest dość bezpiecznym produktem i może wspierać naszą odporność. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, będzie działał przeciwpróchniczo. Ksylitol ulega fermentacji w naszych jelitach, a to znowu oznacza, że wspiera rozwój dobrych bakterii.
Ksylitol ma działanie odwrotne do cukru, będzie wspierał odporność, a nie ją niszczył.
*Kamil Paprotny – Dietetyk, członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Ukończył kurs SOIT (School Of Insulinresistance Therapy), organizowanym przez Fundację Insulinooporność, zyskując tytuł specjalisty przyjaznego insulinoopornym.