Zdrowotny shot na metabolizm, przeziębienie i energię – idealny na wiosnę

Martyna Pstrąg-Jaworska
25 kwietnia 2022, 12:53 • 1 minuta czytania
Nadeszła w końcu wiosna, a ty nie masz siły, czujesz się ociężała i do tego jeszcze złapało cię przeziębienie? Na te wszystkie dolegliwości pomoże nalewka z imbirem - doda energii, zadziała antybakteryjnie i przeciwwirusowo, podkręci metabolizm. A żeby ją przygotować potrzebujesz tylko 4 składników.
Imbir w połączeniu z sokiem z cytryny i miodem to bomba witamin. Pexels
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Imbir to roślina, która ma ogrom właściwości leczniczych. Działa wspierająco na układ pokarmowy, podkręca metabolizm, łagodzi wzdęcia. Dodatkowo działa też pozytywnie na apetyt, łagodzi ciążowe mdłości i świetnie wspiera układ odpornościowy, warto więc go spożywać w sezonie chorobowym.

W czasie infekcji intuicyjnie wiele z nas sięga po imbir jako środek rozgrzewający, który dodajemy do herbaty czy ciepłej wody z cytryną i miodem. Imbir warto na stałe włączyć do swojej diety, bo zawiera właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Nalewka z imbiru jak od babci

Warto z imbiru przygotować nalewkę, którą pije się codziennie rano w formie szotów. Taki zastrzyk prozdrowotnych składników pomoże ci, gdy czujesz się przeziębiona, ociężała albo nie masz na nic siły.

Imbir uważany jest za lek na tak wiele dolegliwości, że nawet jeśli nie jesteś chora i nie masz kłopotów z metabolizmem, nalewka imbirowa wspomoże twoje samopoczucie. Nalewki nie mogą pić kobiety w ciąży i dzieci, bo jest ona na bazie alkoholu.

Nalewka z imbiru: przepis

Aby przygotować nalewkę imbirową, będziesz potrzebowała:

Korzeń imbiru obierz ze skóry i pokrój w plastry. Wrzuć je do wyparzonego wcześniej słoika i zalej alkoholem. Zakręć mocno i odstaw do ciemnego miejsca na 2 tygodnie. Następnie odcedź płyn od plastrów imbiru za pomocą drobnego sitka albo gazy.

Wlej nalewkę z powrotem do słoika lub do szklanej butelki i dodaj do nalewu miód oraz sok z cytryny. Tak przygotowaną nalewkę można spożywać od razu i trzeba ją przechowywać w lodówce.

Nalewka imbirowa: dawkowanie

Kuracja nalewką z imbiru nie powinna przebiegać dłużej niż ok. 1 tydzień i polega na piciu jej 3 razy dziennie po 1 łyżce – przed śniadaniem, obiadem i kolacją.

Po takiej kuracji przeziębienie powinno odpuścić, metabolizm i trawienie ulec poprawie. W przypadku kobiet w ciąży nie można stosować nalewki z alkoholem, zamiast tego warto pić herbatę z plastrem imbiru albo ciepłą wodę z imbirem, sokiem z cytryny i miodem.

Czytaj także: https://mamadu.pl/zdrowie/161158,koktajle-na-detoks-5-prostych-przepisow