Kolor bananów ma wpływ na twoje zdrowie. O co chodzi z tymi zielonymi?

Martyna Pstrąg-Jaworska
29 marca 2022, 16:07 • 1 minuta czytania
Banany to jedne z ulubionych owoców Polaków - są dostępne w sklepach cały rok, są stosunkowo niedrogie i łatwe do zabrania jako przekąska do torebki czy plecaka. Wiedziałaś, że zależnie od stopnia dojrzałości banana, dostarcza on organizmowi różnych składników? Oto ściąga, jakie składniki uzupełnisz zielonym bananem oraz co zawiera bardzo dojrzały i brązowy banan.
Banany, zależnie od swojego koloru, mają różne właściwości, które dostarczają organizmowi. Pixabay
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Banany można jeść na wiele sposobów

Wiedziałaś, że banany – zależnie od stopnia dojrzałości – mogą dostarczać innych substancji do organizmu, gdy je spożywamy? Banany więc różnią się nie tylko kolorem, który świadczy o stopniu dojrzałości, ale również właściwościami. Zależnie od tego, co chcesz organizmowi dostarczyć – warto wybierać banany zielone, średnio dojrzałe lub bardzo dojrzałe.

Zależnie też od ich smaku i konsystencji, nadają się do różnego spożywania – można z nich zrobić ciasto i muffinki, dodać do koktajlu, pokroić do owsianki czy po prostu zjeść na surowo jako przekąskę. Banany ogólnie zawierają dużo węglowodanów, są więc szczególnie polecane osobom aktywnym fizycznie, uprawiającym jakieś sporty. Zawierają też dużo potasu, wspierają leczenie nadciśnienia i podnoszą odporność organizmu dzięki sporej zawartości witaminy C.

Czy można jeść zielone banany?

Zielone banany są po prostu niedojrzałymi owocami. Są twarde i mają lekko kwaśny smak, więc w porównaniu z dojrzałym bananem to spora różnica. Niedojrzałego zielonego banana oczywiście można bez przeszkód spożywać.

Banany na tym etapie dojrzewania są bardziej ciężkostrawne, ale również sycące i o niskim indeksie glikemicznym (nie powodują dużego wzrostu poziomu cukru we krwi), są więc dobre dla osób z cukrzycą. Zielone banany zawierają też sporo skrobi, prebiotyków i są bogate w błonnik. Ten ostatni sprawia, że świetnie działają na jelita, są sycące i podkręcają metabolizm.

Smak i wartości zależne od dojrzałości

Na swoim profilu na Instagramie, Agnieszka Pocztarska, znana jako czytamyetykiety, dodała ciekawą infografikę na temat tego, jakich substancji dostarczają banany zależnie od stopnia dojrzałości.

O niedojrzałych zielonych bananach możesz przeczytać akapit wyżej. Jak to jest natomiast z żółtymi, dojrzałymi bananami oraz tymi w plamy lub całkowicie brązowymi?

Żółte banany, czyli takie idealnie dojrzałe, to banany, których smak jest słodki. Są miękkie, ale o zwartej konsystencji, łatwo je pokroić do owsianki, deseru czy odgryzać zębami. Takie dojrzałe banany zawierają dużo antyoksydantów i są lekkostrawne.

Banany w kropki lub całkiem brązowe to te najbardziej dojrzałe, charakteryzujące się wyjątkową słodkością. Są bardzo miękkie, więc idealnie nadają się do wypieków, gdzie najczęściej trzeba je rozgnieść (do chlebka bananowego czy muffinek). Na tym etapie dojrzałości, banany posiadają właściwości hamujące nowotwory (zawierają substancję TNF, czyli czynnik martwicy nowotworu). Bardzo dojrzałe banany mają też bardzo wysoki poziom przeciwutleniaczy.

Czytaj także: https://mamadu.pl/142345,korzysci-zdrowotne-bananow-7-powodow-by-jesc-je-kazdego-dnia