Zamiast kolejnej kawy - koktajl! 5 przepisów na napój, który doda ci energii i oczyści organizm
- Wiosna, to idealny czas na porządki, nie tylko domowe, ale także w naszym organizmie. Po zimie warto go oczyścić ze zbędnych toksyn.
- Dobrze skomponowany koktajl będzie także źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego czy antyoksydantów.
- Taki koktajl to świetny pomysł na drugie śniadanie czy przekąskę.
Przemęczenie, apatia, drażliwość, senność, problemy z koncentracją czy wszelkie niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego mogą wskazywać, że twój organizm sobie nie radzi z nagromadzonymi toksynami. Warto wiedzieć, że możesz sobie skutecznie pomóc, np. pijąc raz dziennie koktajl oczyszczający na bazie składników stymulujących wydalanie toksyn. Szybko poczujesz zmianę.
Jak przygotować zdrowy koktajl?
1. Bazę koktajli oczyszczających stanowią warzywa i owoce. Warto postawić na zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak lub boćwina, a także niektóre rodzaje owoców, takich jak banany, jagody, jabłka lub ananasy.
Pamiętaj, by warzywa i owoce dobrze oczyścić przed umieszczeniem w blenderze. Jeśli nie są z przydomowego ogródka czy ekologicznej uprawy, najpewniej są zanieczyszczone pestycydami. Do rozcieńczenia możesz użyć wody lub napoju roślinnego.
2. Koktajl warto wzbogacić o ziarna i produkty zbożowe, gdyż są cennym źródłem błonnika. Użyj np. siemię lniane, nasiona chia, płatki owsiane, płatki żytnie, otręby, pestki dyni, słonecznika, amarantus, sezam. Dobry dodatkiem będą także orzechy (także w postaci masła orzechowego) i młody zielony jęczmień.
3. Zioła i przyprawy o właściwościach oczyszczających będą świetnym uzupełnieniem twojego koktajlu. Dodaj więc: natkę pietruszki, koperek, imbir, świeża mięta, kurkuma, pieprz cayenne, pokrzywa, cynamon.
Jeśli nie wiesz, od czego zacząć, mamy dla ciebie 5 przykładowych przepisów na koktajle. Wystarczy zblendować składniki i cieszyć się ich pysznym smakiem.
Zielony koktajl
- gałązka selera naciowego
- mały pęczek natki pietruszki
- kilka listków mięty
- sok z połowy limonki
- szklanka wody
Zielony koktajl 2
- 2 szklanki szpinaku
- świeży ogórek
- łodyga selera
- jabłko
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Czerwony koktajl
- średni burak
- jabłko
- sok z połowy cytryny
- 4 szklanki wody
- miód, ksylitol, cukier do smaku
Żółty koktajl
- szklanka pokrojonego świeżego ananasa
- banan
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- szczypta chili
- szklanka wody
Fioletowy koktajl
- pół szklanki jagód lub borówek
- banan
- pół szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki wody
- 3 łyżki płatków owsianych