Czy można się obyć bez tabletek? Kwas foliowy w diecie ciężarnej: wszystko, co musisz wiedzieć
- Kwas foliowy w jedzeniu jest bardzo nietrwały.
- Znajdziesz go w orzechach, roślinach strączkowych czy zielonych warzywach.
- Ponieważ trudno oszacować, ile przyjmiesz go w diecie, lekarz, szczególnie w czasie ciąży, zaleci suplementację.
Kwas foliowy w jedzeniu
Kwas foliowy, czyli witamina B9 występuje w naturze w postaci folianów. W okresie rozrodczym zaleca się suplementowanie jej, niezależnie od diety, ponieważ niedobory niosą za sobą poważne konsekwencje dla rozwoju płodu. Przyjmuje się, że dla prawidłowego funkcjonowania potrzeba 400-600 µg kwasu foliowego na dobę. Zwykle w tabletkach znajdziemy go 400 µg. Ile można znaleźć go w jedzeniu?
Produkty bogate w kwas foliowy
Najwięcej kwasu foliowego znajdziesz w zielonych roślinach, ale też wszelkiej maści ziarnach, orzechach drożdżach, podrobach i jajach. Oto co warto wprowadzić do diety. W nawiasie podano ilość kwasu foliowego na 100 g produktu.
- ciecierzyca (340 µg)
- szpinak (193µg)
- pietruszka, zarówno korzeń, jak i nać (180 µg)
- żółtko jaja kurzego (152 µg)
- jarmuż (120 µg)
- brokuły (119 µg)
- sałata (75 µg)
- truskawki (65 µg)
- wątróbka kurza (59 µg)
- chleb graham (39 µg)
Czy dieta bogata w kwas foliowy wystarczy?
Warto wiedzieć, że foliany są bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne. Zarówno ekspozycja na słońce, jak i obróbka termiczna czy długotrwałe przechowywanie niszczą je. Aby zachować maksymalną zawartość kwasu foliowego w produktach spożywczych, najlepiej byłoby spożywać je na surowo od razu po zbiorze. Każdy z tych produktów przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
Ponieważ jednak nie jesteśmy w stanie oszacować, do jak dużych strat doszło, niezbędna, szczególnie w ciąży jest suplementacja kwasu foliowego w formie syntetycznej. Dawkowanie ustali lekarz prowadzący. Weźmie pod uwagę takie czynniki, jak dieta, masa ciała ciężarnej, a także to czy ciąża jest pojedyncza, czy mnoga.
Czytaj także: https://mamadu.pl/zdrowie/115673,ciagle-zmeczenie-sennosc-i-anemia-kwas-foliowy-pomoze-nie-tylko-podczas-ciazy