Tę zupę przygotujesz bez bulionu i koncentratu pomidorowego. Jest pożywna i zawsze się udaje

Dominika Lange
Ma prosty skład, dostarcza wielu witamin i rozgrzewa – krem z papryki i pomidorów to prawdziwa królowa wśród zup. Zwłaszcza teraz, w okresie przeziębieniowym, to świetny pomysł na obiad. Jest nie tylko pożywna i zdrowa, ale błyskawicznie ją zrobisz.
Zupa paprykowa jest jedną z najprostszych w przygotowaniu zup. fot. Katie Taylor/flickr.com

Krem paprykowy: przepis

Nie każdy lubi posmak bulionu i koncentratu pomidorowego w zupach. Krem ze świeżych warzyw to zdecydowanie lepsza alternatywa, jeśli przygotowujemy zupę pomidorową lub paprykową.

Ten przepis ma prosty skład i jest banalny w wykonaniu. Nie dodajemy do niej cukru ani żadnych wzmacniaczy smaku typu kostki rosołowe. To idealna zupa na przeziębienie, kiedy chcemy się rozgrzać i wzmocnić organizm witaminami.

Składniki dla 2 osób:




Sposób przygotowania: Papryki myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda. Warzywa wykładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 15 minut. Wyjmujemy ją, kiedy skórka będzie delikatnie zarumieniona i od razu przekładamy do miski, którą zakrywamy talerzem. Zaleca się, żeby z warzywa zdjąć całą skórkę.

W międzyczasie, jak papryka się będzie piekła, kroimy cebulę w drobną kostkę, ścieramy czosnek. Rozgrzewamy w garnku oliwę i masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy. Gdy się zeszklą, dorzucamy sparzone wcześniej wrzątkiem i obrane ze skórki pomidory oraz przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy ok. 15 minut.

Dodajemy paprykę, możemy ją rozdrobnić na mniejsze kawałki. Mieszamy całość i gotujemy razem dodatkowe kilka minut. Jeśli krem jest dla nas zbyt gęsty, na koniec możemy dolać szklankę wody. Całość blendujemy. Krem podajemy na gorąco, możemy do niego dodać ser kozi, listki świeżej bazylii lub grzanki.