zupa jajeczna
Zupa jajeczna rozgrzewa i poprawia apetyt. fot. arch. własne
REKLAMA

Zupa jajeczna na przeziębienie

Podczas sezonu zimowego, kiedy nie trudno o przeziębienie czy infekcje wirusowe, szczególnym zainteresowaniem cieszy się przepis na zupę jajeczną. Wszystko dlatego, że świetnie rozgrzewa i łagodzi objawy choroby.
Ponoć zupa jajeczna wywodzi się z chińskiej medycyny ludowej i jest polecana na wzmocnienie organizmu i podniesienie odporności. Poprawia też apetyt, co jest szczególnie ważne podczas choroby.

Zupa jajeczna – przepis

Zupa jajeczna jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej przyrządzenie zajmie wam ok. 15 minut. Listę składników można urozmaicać według własnego smaku i dodać do niej m.in. świeżą kolendrę, pora, szczypiorek czy sos sojowy.
Składniki:
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • mały korzeń imbiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • Na początek kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją w wysokim naczyniu na oliwie z oliwek. Następnie siekamy czosnek i imbir, dodajemy do garnka. Po kilku minutach wsypujemy kurkumę, dodajemy świeżo mielony pieprz i wlewamy do naczynia bulion lub wodę. Podczas gotowania zupy na małym ogniu, w osobnym naczyniu rozbijamy jajka, dodajemy jeszcze odrobinę pieprzu i mieszamy. Wlewamy masę jajeczną i chwilę jeszcze gotujemy.