Najcenniejszy w ciąży. Co jeść, żeby uzupełnić kwas foliowy w diecie?

Marta Lewandowska
Kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jego rola jest szczególnie istotna dla ciężarnej i to już od pierwszych chwil po poczęciu. Foliany biorą udział w kształtowaniu cewy nerwowej płodu, która jest podstawą mózgu dziecka, ale bez suplementacji kwasu foliowego płód narażony jest na szereg innych nieprawidłowości rozwojowych. Ten cenny składnik można znaleźć w wielu produktach spożywczych.
Zielone rośliny, podroby, ziarna, chleb graham, gdzie w jedzeniu chowa się kwas foliowy? Fot. freepik

Kwas foliowy w jedzeniu


Kwas foliowy, czyli witamina B9 występuje w naturze w postaci folianów. W okresie rozrodczym zaleca się suplementowanie jej, niezależnie od diety, ponieważ niedobory niosą za sobą poważne konsekwencje dla rozwoju płodu. Przyjmuje się, że dla prawidłowego funkcjonowania potrzeba 400-600 µg kwasu foliowego na dobę. Zwykle w tabletkach znajdziemy go 400 µg. Ile można znaleźć go w jedzeniu?

Produkty bogate w kwas foliowy


Najwięcej kwasu foliowego znajdziesz w zielonych roślinach, ale też wszelkiej maści ziarnach, orzechach drożdżach, podrobach i jajach. Oto co warto wprowadzić do diety. W nawiasie podano ilość kwasu foliowego na 100 g produktu.

Czy dieta wystarczy?


Warto wiedzieć, że foliany są bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne. Zarówno ekspozycja na słońce, jak i obróbka termiczna czy długotrwałe przechowywanie niszczą je. Aby zachować maksymalną zawartość kwasu foliowego w produktach spożywczych, najlepiej byłoby spożywać je na surowo od razu po zbiorze. Każdy z tych produktów przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.


Ponieważ jednak nie jesteśmy w stanie oszacować, do jak dużych strat doszło, niezbędna, szczególnie w ciąży jest suplementacja kwasu foliowego w formie syntetycznej. Dawkowanie ustali lekarz prowadzący. Weźmie pod uwagę takie czynniki, jak dieta, masa ciała ciężarnej, a także to czy ciąża jest pojedyncza czy mnoga.