Nie spodziewałaś się, że można dodać to do owsianki. Dzięki temu wzmocnisz odporność organizmu

Dominika Lange
Zimą, jeszcze bardziej niż zwykle, powinniśmy zadbać o naszą odporność i przyjrzeć się temu, co jemy. Jeśli szukacie pomysłów na pożywne śniadania, które przy okazji są prawdziwą bombą witaminową, wypróbujcie nasz przepis na owsiankę z dodatkiem... cukinii.
Do owsianki możemy dodać także bardziej wytrawne dodatki, m.in. cukinię. fot, Pexels

Owsianka z cukinią: przepis

Owsianka to jedno z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu śniadań. Wystarczy dosłownie kilka składników, by zrobić pożywny i wartościowy posiłek. Trzeba tylko odpowiednio dobrać dodatki do owsianki.

Jednym z nich, choć mało popularnym w tym połączeniu, jest cukinia. Kojarzymy ją głównie z wytrawnym smakiem, ale doskonale sprawdzi się także w nieco słodszej i owocowej wersji owsianki.

Składniki:




Sposób przygotowania: Mleko lub napój roślinny zagotowujemy w rondelku i dosypujemy płatki owsiane. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 minuty, po czym dodajemy startą cukinię. Gdy owsianka zgęstnieje, zdejmujemy ją z palnika.

Następnie dodajemy masło migdałowe, ewentualnie miód i orzechy. Owsiankę dekorujemy ulubionymi owocami, najlepiej sprawdzą się borówka, granat i jabłko.

Możemy także nieco zmodyfikować przepis – zamiast dodawać cukinię do gotującej się owsianki, ugotuj ją wcześniej na parze i dodaj do owsianki na sam koniec, po zdjęciu jej z ognia.

Cukinia – właściwości

Cukinia zawiera szereg witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in. witaminę C, witaminę B1 i witaminę K, które pomagają wzmocnić odporność i zmniejszyć stany zapalne.

Jest także polecana osobom, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów – jest niskokaloryczna, lekkostrawna, a przy tym bogata w wartości odżywcze.