Nie spodziewałaś się, że można dodać to do owsianki. Dzięki temu wzmocnisz odporność organizmu
Zimą, jeszcze bardziej niż zwykle, powinniśmy zadbać o naszą odporność i przyjrzeć się temu, co jemy. Jeśli szukacie pomysłów na pożywne śniadania, które przy okazji są prawdziwą bombą witaminową, wypróbujcie nasz przepis na owsiankę z dodatkiem... cukinii.
Owsianka z cukinią: przepis
Owsianka to jedno z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu śniadań. Wystarczy dosłownie kilka składników, by zrobić pożywny i wartościowy posiłek. Trzeba tylko odpowiednio dobrać dodatki do owsianki.Jednym z nich, choć mało popularnym w tym połączeniu, jest cukinia. Kojarzymy ją głównie z wytrawnym smakiem, ale doskonale sprawdzi się także w nieco słodszej i owocowej wersji owsianki.
Składniki:
- 80 dag płatków owsianych
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego (mleko sojowe, migdałowe lub owsiane)
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki masła migdałowego
- owoce (np. borówka, jabłko)
- płatki migdałów lub orzechy włoskie
- opcjonalnie 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania: Mleko lub napój roślinny zagotowujemy w rondelku i dosypujemy płatki owsiane. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 minuty, po czym dodajemy startą cukinię. Gdy owsianka zgęstnieje, zdejmujemy ją z palnika.
Następnie dodajemy masło migdałowe, ewentualnie miód i orzechy. Owsiankę dekorujemy ulubionymi owocami, najlepiej sprawdzą się borówka, granat i jabłko.
Możemy także nieco zmodyfikować przepis – zamiast dodawać cukinię do gotującej się owsianki, ugotuj ją wcześniej na parze i dodaj do owsianki na sam koniec, po zdjęciu jej z ognia.
Cukinia – właściwości
Cukinia zawiera szereg witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in. witaminę C, witaminę B1 i witaminę K, które pomagają wzmocnić odporność i zmniejszyć stany zapalne.Jest także polecana osobom, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów – jest niskokaloryczna, lekkostrawna, a przy tym bogata w wartości odżywcze.
Może cię zainteresować: Puszyste placki twarogowe z jabłkami będą hitem w twoim domu. Bez drożdży i sody