Puszyste placki twarogowe z jabłkami będą hitem w twoim domu. Bez drożdży i sody

Dominika Lange
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne śniadanie, które pokochają twoje dzieci, to koniecznie wypróbuj nasz przepis na placki twarogowe. Są szybkie, proste i co najważniejsze, nawet największy niejadek nie może się od nich oderwać.
Placki twarogowe może podać m.in. z bananem lub gruszką. fot. arch. własne

Placki twarogowe: przepis

Nie masz pomysłu na śniadanie? Masz dość jajecznicy, a twoje dzieci coraz częściej z niezadowoleniem dłubią widelcem w talerzu? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na twarogowe placki!

Robi się je szybko, łatwo i potrzebujesz do ich przygotowania dosłownie kilku składników. Co ważne, do zrobienia placków twarogowych nie używamy sody ani drożdży.

Składniki:




Sposób przygotowania:Najpierw ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy do nich rozgnieciony widelcem twaróg , jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Gdy wymieszamy te składniki, łączymy je ze startym jabłkiem – najlepiej zetrzeć je na dużych oczkach. Placki smażymy na oleju po ok. 2-3 min z każdej strony. Wyjmujemy je na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Na koniec posypujemy placki odrobiną cukru pudru, możemy polać go syropem klonowym lub płynnym miodem i udekorować ulubionymi świeżymi owocami.