Jajecznica z pesto
Dodatek pesto i czerwonej cebuli zmieni smak jajecznicy. fot. Pexels
Reklama.

Jajecznica z pesto

Na pierwszy rzut oka połączenie pesto i jajek nie wygląda przekonująco? Wolisz zostać przy tradycyjnym śniadaniu, czyli jajku na twardo z majonezem albo omlecie? Tak się tylko wydaje – pesto podkreśla smak jajecznicy, jednocześnie nadając jej nieco pomidorowego i wytrawnego smaku. A ten przypadnie do gustu przede wszystkim tym, którzy lubią śródziemnomorską kuchnię.
Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki czerwonego pesto
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • opcjonalnie odrobina szczypiorku
  • odrobina soli i świeżo mielony pieprz
  • Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię przekładamy czerwone pesto. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy dwa jajka oraz sól i pieprz. Jajecznicę ścinamy do pożądanej przez nas konsystencji, na koniec możemy posypać ją szczypiorkiem lub położyć listki bazylii.