Chcesz zrobić puszyste omlety, które będą rozpływać się ustach? Dodaj ten jeden składnik
Omlety to świetna propozycja nie tylko na śniadanie. Można je przygotować w wersji na słodko, ale i wytrawnej, dlatego niektórzy podają je o każdej porze dnia. Dobrze przyrządzone są tak puszyste, że rozpływają się w ustach. Jest jeden prosty trik, by właśnie takie nam wyszły.

- Omlety uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli, zwłaszcza gdy są miękkie, delikatne i puszyste.
- Dodaj do nich jeden składnik, czyli wodę gazowaną, by mieć pewność, że wyjdą puszyste.
- Prosty przepis na puszyste omlety - ich przygotowanie zajmie ci kilka minut.
Omlety kojarzą nam się przede wszystkim ze śniadaniem, bo to pyszny, ale też pożywny posiłek. Dzięki jajkom szybko i na długo zaspokajają głód, dodając energii, poza tym można je podawać z tak różnymi dodatkami, że nigdy się praktycznie nie znudzą.
Puszyste omlety - składniki
Jak przygotować puszyste omlety, by rozpływały się w ustach? Wypróbuj ten prosty trik – musisz dodać tylko jeden składnik. Chodzi o wodę gazowaną, to właśnie dzięki niej omlety wyjdą lekkie, delikatne i przede wszystkim puszyste.
Omlet przygotowuje się bardzo prosto. Jeśli masz swój własny sposób, zrób je jak zwykle, tylko do żółtek dodaj 4-5 łyżeczek wody gazowanej. Jeśli nie, wypróbuj ten przepis – jest łatwy i dosłownie w kilka minut omlet jest gotowy.
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4-5 łyżeczek wody gazowanej
- szczypta soli
- masło lub olej do smażenia
Puszysty omlet – przepis
Najpierw oddziel białka od żółtek, dodaj sól i zacznij je ubijać na sztywną pianę. Z kolei do żółtek wlej wodę gazowaną, wymieszaj i dodaj je do ubitych białek. Miksuj wszystko przez kilkanaście sekund, a następnie zacznij bardzo powoli dodawać mąkę.
Na patelnię wlej olej (lub dodaj masło) przelej gotową masę, smaż omlet na małym ogniu ok. 2-3 minut z jednej strony, a następnie ok. 2 min. z drugiej strony. Dołóż na wierzch takie dodatki jak lubisz i gotowe!
Może cię zainteresować także: Pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Wystarczy jeden trik, by każdy był idealnie wysmażony