Chcesz zrobić puszyste omlety, które będą rozpływać się ustach? Dodaj ten jeden składnik

Iza Orlicz
Omlety to świetna propozycja nie tylko na śniadanie. Można je przygotować w wersji na słodko, ale i wytrawnej, dlatego niektórzy podają je o każdej porze dnia. Dobrze przyrządzone są tak puszyste, że rozpływają się w ustach. Jest jeden prosty trik, by właśnie takie nam wyszły.
Jak zrobić puszysty omlet? 123rf


Omlety kojarzą nam się przede wszystkim ze śniadaniem, bo to pyszny, ale też pożywny posiłek. Dzięki jajkom szybko i na długo zaspokajają głód, dodając energii, poza tym można je podawać z tak różnymi dodatkami, że nigdy się praktycznie nie znudzą.

Puszyste omlety - składniki


Jak przygotować puszyste omlety, by rozpływały się w ustach? Wypróbuj ten prosty trik – musisz dodać tylko jeden składnik. Chodzi o wodę gazowaną, to właśnie dzięki niej omlety wyjdą lekkie, delikatne i przede wszystkim puszyste.


Omlet przygotowuje się bardzo prosto. Jeśli masz swój własny sposób, zrób je jak zwykle, tylko do żółtek dodaj 4-5 łyżeczek wody gazowanej. Jeśli nie, wypróbuj ten przepis – jest łatwy i dosłownie w kilka minut omlet jest gotowy.

Składniki


Puszysty omlet – przepis


Najpierw oddziel białka od żółtek, dodaj sól i zacznij je ubijać na sztywną pianę. Z kolei do żółtek wlej wodę gazowaną, wymieszaj i dodaj je do ubitych białek. Miksuj wszystko przez kilkanaście sekund, a następnie zacznij bardzo powoli dodawać mąkę.

Na patelnię wlej olej (lub dodaj masło) przelej gotową masę, smaż omlet na małym ogniu ok. 2-3 minut z jednej strony, a następnie ok. 2 min. z drugiej strony. Dołóż na wierzch takie dodatki jak lubisz i gotowe!