Nasze babcie były w błędzie, to wcale nie rosół. Ta zupa jest najlepsza na przeziębienie
Myślałaś, że to rosół jest najlepszą zupą na przeziębienie? Okazuje się, że niekoniecznie – jest zupa, która jest nie tylko odżywcza, ale też mocniej rozgrzewa. Zrobisz ją w zaledwie 15 minut.
Zupa jajeczna na przeziębienie
Podczas sezonu zimowego, kiedy nie trudno o przeziębienie czy infekcje wirusowe, szczególnym zainteresowaniem cieszy się przepis na zupę jajeczną. Wszystko dlatego, że świetnie rozgrzewa i łagodzi objawy choroby.Ponoć zupa jajeczna wywodzi się z chińskiej medycyny ludowej i jest polecana na wzmocnienie organizmu i podniesienie odporności. Poprawia też apetyt, co jest szczególnie ważne podczas choroby.
Zupa jajeczna – przepis
Zupa jajeczna jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej przyrządzenie zajmie wam ok. 15 minut. Listę składników można urozmaicać według własnego smaku i dodać do niej m.in. świeżą kolendrę, pora, szczypiorek czy sos sojowy.Składniki:
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- mały korzeń imbiru
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i świeżo mielony pieprz
Na początek kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją w wysokim naczyniu na oliwie z oliwek. Następnie siekamy czosnek i imbir, dodajemy do garnka. Po kilku minutach wsypujemy kurkumę, dodajemy świeżo mielony pieprz i wlewamy do naczynia bulion lub wodę. Podczas gotowania zupy na małym ogniu, w osobnym naczyniu rozbijamy jajka, dodajemy jeszcze odrobinę pieprzu i mieszamy. Wlewamy masę jajeczną i chwilę jeszcze gotujemy.
Może cię zainteresować: Przepis na idealny rosół. Dodaj do niego ten owoc, a już nigdy nie ugotujesz go inaczej