Już nigdy nie pęknie! Makowiec jak z żurnala, kilka trików i najlepszy przepis

Marta Lewandowska
Szarlotka, serniczek czy makowiec? Ten ostatni zwykle budzi najwięcej emocji, bo tyle pracy, a on... pęka. Rezygnujesz z pieczenia w obawie, że nie będzie wystarczająco malowniczy? Już nie musisz! Wiemy, co zrobić, żeby to już więcej się nie zdarzyło.
Makowiec bez pęknięć? To łatwiejsze niż myślisz! Fot. MamaDu

Makowiec nie musi pękać - żelazne zasady




Najlepszy przepis na makowiec bez pęknięć


Składniki makowca świątecznego

Masa makowa


Mak wsypać do garnka i zalać wrzątkiem znacznie powyżej poziomu. Zostawić co najmniej na godzinę, można na całą noc. Odcisnąć mak na ścierce bawełnianej. W garnku rozpuścić masło, dodać miód, wyłączyć palnik. Przełożyć odciśnięty mak i bakalie, orzechy i śliwki najpierw posiekać. Można dodać kapkę rumu lub brandy.

Idealne ciasto drożdżowe na makowiec



Wymieszać suche składniki, stopniowo wlać mleko, mieszając i masło, na koniec dodać jajka i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Początkowo będzie kleić się do ręki, ale w miarę zagniatania, jego konsystencja się poprawi. Odstawić do podwojenia objętości (około godziny).

Ciasto podzielić na pół rozwałkować 2 prostokątne placki do grubości około 3 mm. Zostawić na kwadrans. Na każdym rozłożyć połowę masy makowej i rozsmarować. Zostawić wolne brzegi około 2 cm. Zwinąć rolady, końce zawinąć pod spód. Posmarować białkiem jajka.

Ułożyć na blaszce łączeniem do dołu. Piec 35 minut w 180 stopniach bez termoobiegu, po przestudzeniu polać lukrem i udekorować pozostałą skórką pomarańczową.