
Reklama.
Śledzie na słodko z ananasem - przepis
To już klasyk na naszym świątecznym stole. Słone śledzie, kwaśny majonez i słodkie dodatki, a do tego nuta przypraw, które robią wielką różnicę i sprawiają, że ciężko im się oprzeć. W przepisie są rodzynki, z których oczywiście można zrezygnować, jednak polecam dodanie ich, aby oddały swoją słodycz. Zawsze ci goście, którzy ich nie lubią, mogą wyjąć je swojej porcji.Składniki na śledzie na słodko z korzenną nutą
Jak zrobić sałatkę śledziową na słodko
Filety wyjmij z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą. Włóż do miski i zalej zimną wodą. Zostaw na co najmniej godzinę, po tym czasie spróbuj odrobinę, śledzie powinny być wyraźnie słone, ale nie nieprzyjemne w odbiorze. Jeśli trzeba, wymień wodę i zostaw jeszcze na trochę. Moje moczyły się w sumie 2,5 godziny.Filety odlej na sicie i pozwól im nieco przeschnąć. Następnie pokrój w dość dużą kostkę. Przełóż do miski, posiekaj cebulę i dodaj do śledzi. Plastry ananasa pokrój w kostkę zbliżoną wielkością do śledzi, dodaj rodzynki, majonez i przyprawę. Dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do słoika lub innego szczelnego naczynia i wstaw do lodówki. Sałatka powinna się przegryźć przynajmniej kilka godzin.
Może cię zainteresować także: Taką rybę po grecku robiła na święta moja babcia – możecie jej podziękować za tradycyjny przepis