Sałatka śledziowa na słodko, która zaskoczy twoją teściową. Poprosi cię o przepis!

Marta Lewandowska
Ludzie dzielą się na dwa typy: pierwszy - w życiu nie dotknie śledzia, drugi - nie wyobraża sobie bez nich świąt. Zresztą jeśli należysz do tego drugiego, to wiesz, że śledzie są niezbędne nie tylko w święta. Klasyk to filety śledziowe w oleju z cebulką, ale sama robię jeszcze jedną wersję, która zawsze zbiera laury wśród współbiesiadników. Tym razem w wersji słodkawej.
Sałatka śledziowa z ananasem i przyprawą garam masala, zawsze wzbudza zachwyt. Fot. MamaDu

Śledzie na słodko z ananasem - przepis

To już klasyk na naszym świątecznym stole. Słone śledzie, kwaśny majonez i słodkie dodatki, a do tego nuta przypraw, które robią wielką różnicę i sprawiają, że ciężko im się oprzeć. W przepisie są rodzynki, z których oczywiście można zrezygnować, jednak polecam dodanie ich, aby oddały swoją słodycz. Zawsze ci goście, którzy ich nie lubią, mogą wyjąć je swojej porcji.

Składniki na śledzie na słodko z korzenną nutą

Jak zrobić sałatkę śledziową na słodko

Filety wyjmij z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą. Włóż do miski i zalej zimną wodą. Zostaw na co najmniej godzinę, po tym czasie spróbuj odrobinę, śledzie powinny być wyraźnie słone, ale nie nieprzyjemne w odbiorze. Jeśli trzeba, wymień wodę i zostaw jeszcze na trochę. Moje moczyły się w sumie 2,5 godziny.


Filety odlej na sicie i pozwól im nieco przeschnąć. Następnie pokrój w dość dużą kostkę. Przełóż do miski, posiekaj cebulę i dodaj do śledzi. Plastry ananasa pokrój w kostkę zbliżoną wielkością do śledzi, dodaj rodzynki, majonez i przyprawę. Dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do słoika lub innego szczelnego naczynia i wstaw do lodówki. Sałatka powinna się przegryźć przynajmniej kilka godzin.