Gdy go spróbujesz, już na zawsze zagości na twoim świątecznym stole. Ten sos do ryby to 2 min pracy
Zastanawiasz się, jak urozmaicić świąteczne menu, ale nie chcesz za bardzo eksperymentować z tradycyjnymi potrawami? Domowy sos czosnkowy sprawi, że podkreślisz smak ryb. Będą się nim zajadać nawet najmłodsi.
- Sos czosnkowy jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. By go zrobić, potrzebujesz tylko kilku składników.
- Podstawowym składnikiem sosu jest czosnek. Najlepiej zetrzeć go na tarce.
- To świetny dodatek do ryb i warzyw. Możesz go zrobić w wersji light i użyć mniej majonezu, albo użyć jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu.
Sos czosnkowy – przepis
Przygotowanie domowego sosu czosnkowego zajmie ci tylko 2 minuty i zrobisz go ze składników, które znajdziesz w każdym sklepie. Gdy go spróbujesz już nigdy nie kupisz gotowego sosu czosnkowego.Składniki:
- dwa ząbki czosnku
- pół opakowania jogurtu naturalnego
- dwie łyżki majonezu – najlepiej domowego
- odrobina koperku
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
Najpierw przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku – możesz także drobno zetrzeć ją na tarce. Do miski wlej połowę opakowania jogurtu naturalnego, dodaj dwie łyżki majonezu, przełóż czosnek i dopraw pieprzem oraz solą. Gdy wymieszasz składniki, dodaj na wierzch posiekany koperek. I gotowe!
Przepis można modyfikować według własnych potrzeb. Niektórzy zamiast jogurtu naturalnego używają jogurtu greckiego. Jako zamiennik sprawdzi się także jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu – co jest dobrym rozwiązaniem, biorąc pod uwagę, że do naszego sosu dodajemy majonez.