Gdy go spróbujesz, już na zawsze zagości na twoim świątecznym stole. Ten sos do ryby to 2 min pracy

Dominika Lange
Zastanawiasz się, jak urozmaicić świąteczne menu, ale nie chcesz za bardzo eksperymentować z tradycyjnymi potrawami? Domowy sos czosnkowy sprawi, że podkreślisz smak ryb. Będą się nim zajadać nawet najmłodsi.
Bazą sosu czosnkowego jest czosnek i jogurt. fot. Pexels

Sos czosnkowy – przepis

Przygotowanie domowego sosu czosnkowego zajmie ci tylko 2 minuty i zrobisz go ze składników, które znajdziesz w każdym sklepie. Gdy go spróbujesz już nigdy nie kupisz gotowego sosu czosnkowego.

Składniki:




Najpierw przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku – możesz także drobno zetrzeć ją na tarce. Do miski wlej połowę opakowania jogurtu naturalnego, dodaj dwie łyżki majonezu, przełóż czosnek i dopraw pieprzem oraz solą. Gdy wymieszasz składniki, dodaj na wierzch posiekany koperek. I gotowe!

Przepis można modyfikować według własnych potrzeb. Niektórzy zamiast jogurtu naturalnego używają jogurtu greckiego. Jako zamiennik sprawdzi się także jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu – co jest dobrym rozwiązaniem, biorąc pod uwagę, że do naszego sosu dodajemy majonez.

Sos czosnkowy – z czym jeść?

Domowy sos czosnkowy sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i smażonych ryb. Ale sprawdzi się nie tylko od święta, bo doskonale smakuje także z gotowanymi na parze zielonymi warzywami takimi jak brokuły czy cukinia.