100 g nasion gorczycy żółtej lub białej
50 ml białego wytrawnego wina
50 ml octu winnego
100 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli
odrobina świeżo mielonego pieprzu
opcjonalnie zmielona kolendra
Jak zrobić domową musztardę?
Podstawą domowej musztardy są ziarna gorczycy. Najpierw zalewamy je wodą, winem i octem winnym, po czym odstawiamy pod przykryciem do lodówki na dobę. Następnego dnia, gdy
gorczyca napęcznieje, blendujemy ją aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miód,
kurkumę z pieprzem, sól i całość jeszcze raz mieszamy. Jeśli musztarda wyjdzie zbyt gęsta, możemy ją rozcieńczyć przegotowaną, zimną wodą.
Gorczyca – właściwości
Ale musztarda to nie tylko smaczny dodatek do dań i sałatek. Ziarna gorczycy wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego oraz regulują przemianę materii. W jej ziarnach znajdziemy też
szereg witamin i składników mineralnych takich jak wapń, magnez czy miedź. Mówi się, że musztarda wykazuje też działanie przeciwzapalne.
Domowa musztarda – do czego dodać?
Domowa musztarda to doskonały dodatek do dań mięsnych, marynat i sosów, a nawet przetworów. Sprawdzi się nie tylko w daniach obiadowych – niektórzy używają jej do kanapek. Świetnie smakuje w połączeniu z m.in.
ogórkami kiszonymi i serem korycińskim. Wiele osób dodaje musztardę także do
tradycyjnej sałatki jarzynowej.