domowa musztarda
Domowa musztarda to świetny dodatek do przekąsek. fot. Pixabay
Reklama.

Domowa musztarda – przepis

Składniki:
  • 100 g nasion gorczycy żółtej lub białej
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta soli
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu
  • opcjonalnie zmielona kolendra

  • Jak zrobić domową musztardę?

    Podstawą domowej musztardy są ziarna gorczycy. Najpierw zalewamy je wodą, winem i octem winnym, po czym odstawiamy pod przykryciem do lodówki na dobę. Następnego dnia, gdy gorczyca napęcznieje, blendujemy ją aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miód, kurkumę z pieprzem, sól i całość jeszcze raz mieszamy. Jeśli musztarda wyjdzie zbyt gęsta, możemy ją rozcieńczyć przegotowaną, zimną wodą.

    Gorczyca – właściwości

    Ale musztarda to nie tylko smaczny dodatek do dań i sałatek. Ziarna gorczycy wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego oraz regulują przemianę materii. W jej ziarnach znajdziemy też szereg witamin i składników mineralnych takich jak wapń, magnez czy miedź. Mówi się, że musztarda wykazuje też działanie przeciwzapalne.

    Domowa musztarda – do czego dodać?

    Domowa musztarda to doskonały dodatek do dań mięsnych, marynat i sosów, a nawet przetworów. Sprawdzi się nie tylko w daniach obiadowych – niektórzy używają jej do kanapek. Świetnie smakuje w połączeniu z m.in. ogórkami kiszonymi i serem korycińskim. Wiele osób dodaje musztardę także do tradycyjnej sałatki jarzynowej.