Tych 5 dodatków do barszczu podbije twoje podniebienie. Spróbuj, a zapomnisz o tradycyjnych uszkach
Jeśli nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu bez czerwonego barszczu, ale chcecie znaleźć alternatywę dla ciężkostrawnych tradycyjnych uszek z grzybami, bez problemu możecie je zamienić na inne dodatki. Oto 5 z nich, które sprawią, że raz na zawsze zapomnicie o barszczu z uszkami.

- Tradycyjnym dodatkiem do barszczu czerwonego są uszka z grzybami lub kapustą. Wiele osób z nich rezygnuje m.in. ze względu na to, że są ciężkostrawne.
- Zamiennikiem uszek mogą być m.in. fasola lub ravioli.
- Popularnym dodatkiem do zup jest kozi ser. Trzeba jednak pamiętać, że dla niektórych może być zbyt gorzki i mocno zmieniać smak potrawy.
Obowiązkowy punkt wigilii
Macie w planach przygotowanie czerwonego barszczu na święta, ale nie przemawiają do was uszka z grzybami, które nie wszystkim smakują, a do tego są dość ciężkostrawne? Na szczęście można je łatwo zamienić i nadać potrawie zupełnie nowego smaku.1. Biała fasola
W niektórych rejonach Polski to tradycyjny dodatek do czerwonego barszczu. Jest nieco ciężkostrawny, więc jeśli szukacie alternatywy dla uszek z grzybami właśnie z tego względu, to biała fasola nie będzie najlepszym zamiennikiem. Sprawdzi się jednak w przypadku osób, które unikają glutenu lub po prostu nie lubią grzybów.Do barszczu czerwonego możemy dodać zarówno fasolę z puszki, jak i samodzielnie ją ugotować, a przed podaniem dodać do barszczu. Zdecydowanie polecamy drugą opcję.
fot. Pixabay
2. Ser kozi
To zdecydowanie najzdrowszy dodatek do barszczu czerwonego – mówi się, że ser kozi ma strukturę chemiczną przypominającą mleko matki, więc silnie oddziałuje na układ odpornościowy. Świątecznej potrawie nada gorzki posmak. Najlepiej sprawdzi się miękki ser kozi, który należy dodać do zupy chwilę przed podaniem. Jako alternatywę dla sera koziego, niektórzy używają bryndzy.fot. Pixabay