Tajemnica miękkich i soczystych kotletów mielonych. Dodaj koniecznie ten jeden składnik
Wiele osób często przyrządza kotlety mielone, bo dość szybko się je przygotowuje, starczają zwykle jeszcze na kolejny dzień, świetnie pasują do ziemniaków czy frytek. Ich niewątpliwą zaletą jest jeszcze to, że uwielbiają je chyba wszystkie dzieci, dlatego to faworyt wśród dań wśród rodziców. Jak je zrobić, by były delikatne, miękkie i soczyste?
- Kotlety mielone uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli, zwłaszcza jak są soczyste i miękkie.
- Koniecznie dodaj pieczarki do kotletów mielonych, dzięki nim nie będą suche i zbyt zwarte.
- Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujesz tylko kilku prostych składników.
Kotlety mielone z założenia powinny być dość miękkie, bo przyrządza się je z mięsa mielonego. Czasem jednak wystarczy, że odrobinę zmienimy proporcje lub zbyt długo przytrzymamy je na patelni, by wyszły zbyt suche i za bardzo zwarte.
Kotlety mielone z pieczarkami - właściwości
Jest na to prosty sposób – dodaj do nich jeden składnik, a mianowicie pieczarki. Nie tylko "podkręcisz” ich smak, ale zawsze wyjdą soczyste i miękkie. Pieczarki są nie tylko lekkostrawne, ale też wbrew obiegowym opiniom – zdrowe.
Zawierają witaminy (z grupy B) oraz minerały, m.in. potas, magnez, cynk żelazo, ale przede wszystkim selen, który hamuje rozwój wirusów i bakterii. Do tego są lekkostrawne i dobrze wpływają na układ trawienny. Można je podawać dzieciom już od 10-11 miesiąca życia.
Dlaczego dzięki zawartości pieczarek kotlety wychodzą delikatne i miękkie? W ok. 90-95 proc. składają się one z wody, dlatego podczas procesu smażenia puszczają "soki”. To właśnie dzięki nim mielone wychodzą idealnie soczyste.
Kotlety mielone z pieczarkami - przepis
Jakich składników będziesz potrzebować?
500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
6-7 łyżek bułki tartej
1 jajko
8-10 sztuk pieczarek (w zależności od ich wielkości)
sól, pieprz do smaku, olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki posiekaj lub zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Przełóż na patelnię, dodaj 1 łyżkę oleju i przesmaż je przez kilka minut. Następnie odstaw je do wystygnięcia. Mięso przełóż do miski, dodaj przeciśniętą przez praskę kajzerkę, potem jajko i przyprawy - całość wymieszaj. Następnie dodaj pieczarki i wyrób jednolitą masę. Formuj kotlety, posyp każdy bułką tartą i smaż na patelni aż z dwóch stron nabiorą złocisto-brązowego koloru. Gotowe!
Może cię zainteresować także: Dodaj ten składnik do kotletów mielonych, a zakochasz się w nich na nowo. Przepis ze Lwowa