Tajemnica miękkich i soczystych kotletów mielonych. Dodaj koniecznie ten jeden składnik

Iza Orlicz
Wiele osób często przyrządza kotlety mielone, bo dość szybko się je przygotowuje, starczają zwykle jeszcze na kolejny dzień, świetnie pasują do ziemniaków czy frytek. Ich niewątpliwą zaletą jest jeszcze to, że uwielbiają je chyba wszystkie dzieci, dlatego to faworyt wśród dań wśród rodziców. Jak je zrobić, by były delikatne, miękkie i soczyste?
Jak zrobić soczyste i miękkie kotlety mielone? 123rf.com


Kotlety mielone z założenia powinny być dość miękkie, bo przyrządza się je z mięsa mielonego. Czasem jednak wystarczy, że odrobinę zmienimy proporcje lub zbyt długo przytrzymamy je na patelni, by wyszły zbyt suche i za bardzo zwarte.

Kotlety mielone z pieczarkami - właściwości


Jest na to prosty sposób – dodaj do nich jeden składnik, a mianowicie pieczarki. Nie tylko "podkręcisz” ich smak, ale zawsze wyjdą soczyste i miękkie. Pieczarki są nie tylko lekkostrawne, ale też wbrew obiegowym opiniom – zdrowe.


Zawierają witaminy (z grupy B) oraz minerały, m.in. potas, magnez, cynk żelazo, ale przede wszystkim selen, który hamuje rozwój wirusów i bakterii. Do tego są lekkostrawne i dobrze wpływają na układ trawienny. Można je podawać dzieciom już od 10-11 miesiąca życia.

Dlaczego dzięki zawartości pieczarek kotlety wychodzą delikatne i miękkie? W ok. 90-95 proc. składają się one z wody, dlatego podczas procesu smażenia puszczają "soki”. To właśnie dzięki nim mielone wychodzą idealnie soczyste.

Kotlety mielone z pieczarkami - przepis


Jakich składników będziesz potrzebować?

500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
6-7 łyżek bułki tartej
1 jajko
8-10 sztuk pieczarek (w zależności od ich wielkości)
sól, pieprz do smaku, olej do smażenia

Przygotowanie:
Pieczarki posiekaj lub zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Przełóż na patelnię, dodaj 1 łyżkę oleju i przesmaż je przez kilka minut. Następnie odstaw je do wystygnięcia. Mięso przełóż do miski, dodaj przeciśniętą przez praskę kajzerkę, potem jajko i przyprawy - całość wymieszaj. Następnie dodaj pieczarki i wyrób jednolitą masę. Formuj kotlety, posyp każdy bułką tartą i smaż na patelni aż z dwóch stron nabiorą złocisto-brązowego koloru. Gotowe!