Koniecznie dodaj to do soku, zwiększysz przyswajane witamin. Sok marchewkowy, który warto pić

Marta Lewandowska
Marchewkę dodajemy nieomal do każdej zupy, często zapominając, jak wiele dobroczynnych właściwości ma na surowo. Jednak, zamiast ją chrupać, warto przygotować z niej sok. Koniecznie z dodatkiem oleju, bo wiele cennych witamin, które znajdują się w tym warzywie, rozpuszcza się w tłuszczach.
Sok marchewkowy spowalnia starzenie nie tylko skóry, ale całego organizmu. Fot. Unsplash
Sok z marchewki wyciśnij w domu Jeśli tylko masz wyciskarkę wolnoobrotową, od razu zrezygnuj z soków ze sklepu. Witaminy z nich szybko się ulatniają, więc najlepiej pić sok od razu po wyciśnięciu. I choć smak samej marchwi może wydawać się nudny, a sok czasem bywa gorzki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej jabłko, pomarańczę czy ananasa. Bo z picia soku marchewkowego lepiej nie rezygnować.


Jest jeszcze jedna rzecz, którą powinnaś dodać do soku z marchwi - olej. Może być rzepakowy, słonecznikowy, oliwa czy olej z ostropestu. Wystarczy łyżeczka na szklankę soku. Warto go dodać, gdyż warzywo zawiera aż trzy (z czterech znanych) witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, E i K. Dzięki łyżeczce oleju ułatwisz ich wchłanianie.

Sok z marchewki warto pić na diecie

Marchewkowy sok zwiększa wydzielanie żółci, która przyspiesza spalenie tłuszczu. Regularne spożywanie świeżo wyciskanego soku z pomarańczowego warzywa przyspiesza metabolizm i wspiera odchudzanie. Do tego dzięki wysokiej zawartości błonnika dobrze zaspokaja głód i ma niewiele kalorii.

Świeży sok z marchwi spowalnia starzenie

Dzięki zawartości beta-karotenu - naturalnego przeciwutleniacza - marchewka opóźnia procesy starzenia skóry. Zwalczając wolne rodniki, nie tylko przyczyniają się do poprawy kondycji cery, ale też oczu. Sięgając po sok marchewkowy, zmniejszasz ryzyko wystąpienia jaskry, zwyrodnienia plamki żółtej czy katarakty. Dodatkowo antyoksydanty zmniejszają też ryzyko pojawienia się komórek nowotworowych.

Warto też wspomnieć, że beta-karoten ma zbawienny wpływ na ludzki mózg. Zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Dba, aby wszystkie połączenia nerwowe pozostawały w jak najlepszej kondycji. Picie soku z marchwi zmniejsza problemy z pamięcią i skupieniem - również u bardzo dojrzałych osób.

Sok z marchwi to cud na serce i odporność

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C sok z marchwi wspiera odporność, zapobiegając drobnym infekcjom. Warto jednak pamiętać, że nie jest to jedyna cenna właściwość tej witaminy. Zmniejsza ona problemy skórne i przyspiesza gojenie się ran. Do tego uszczelnia naczynia krwionośne.

Witamina C bierze udział w biosyntezie kolagenu, poprawia metabolizm białek oraz poprawia krążenie - pomaga w redukcji ciśnienia krwi, odciążając tym samym serce. Sok z marchewki jest wskazany także osobom, które mają wysoki poziom cholesterolu. Zmniejsza ryzyko udaru, zawału i miażdżycy.

Sok z marchwi - nie przesadź

Szklanka soku z marchwi dziennie to zdecydowanie wystarczająca dawka. Większa ilość tego napoju w diecie może skutkować nadmiernemu nagromadzeniu beta-karotenu. Skutek - pomarańczowa skóra, często nierówno i nieestetycznie wybarwiona.