Odporność na zimę – dlaczego warto jeść ryby? Trwa kampania promująca jedzenie makreli
Aby zminimalizować ryzyko przeziębienia jesienią i zimą, w tym niełatwym okresie należy dbać o siebie. Pomóc w tym może racjonalne, zdrowe odżywianie – i zastosowanie w zimowych potrawach superfoods. Znakomicie sprawdza się tu makrela – gatunek ryby, której ambasadorem jest kucharz i popularyzator zdrowego żywienia Jakub Kuroń.

Rusza kampania promująca makrelę
"Makrela superdobra" to inicjatywa skierowana do szerokiej grupy docelowej, która jeszcze nie odkryła zalet tej ryby lub nie zna różnorodności jej zastosowań.A warto zaznaczyć, że w obu tych przypadkach makrela prezentuje imponujące wyniki, począwszy od ogromnych korzyści zdrowotnych – produkt ten zawiera bowiem sporą dawkę kwasów omega-3, a dodatkowo cenne witaminy i minerały, w tym A, D, K, B12, C, a także żelazo.
Drugim aspektem, o którym odbiorcy będą mieli okazję dowiedzieć się więcej, jest ten ekologiczny, związany z połowem makreli. Cały proces generuje niską, w porównaniu do innych produktów, emisję dwutlenku węgla, co przekłada się na wniosek, że makrela stanowi wybór zrównoważony.
Trzecim filarem kampanii informacyjnej jest ten dotyczący uniwersalności kulinarnej makreli, która jest supersmaczna – i nadaje się także m.in. do dań z pieca, grilla czy do sałatek. Uwzględniona została ponadto kwestia samej ceny – która w przypadku makreli przedstawia się bardzo korzystnie.
Prócz działalności informacyjnej, planowane są również aktywności mające za zadanie zainspirowanie Polaków do częstszego, bardziej uniwersalnego wykorzystania makreli w nowoczesnych, atrakcyjnych potrawach.
W tym celu stworzona została baza przepisów, prezentująca makrelę w nowej odsłonie. Wszystkie informacje – zarówno na temat samego gatunku, jak i zastosowań makreli w kuchni, można znaleźć na powstałej w ramach akcji stronie internetowej www.makrela.eu
Kampania wypływa na szerokie wody
Działania wokół inicjatywy prowadzone będą w mediach, na nośnikach outdoorowych oraz w internecie. W sieci pojawi się m.in. 15-sekundowy spot, a w aktywności zostaną zaangażowani również influencerzy, co poszerzy tym samym zasięg kampanii. Jej ambasadorem został znany kucharz i popularyzator zdrowego żywienia Jakub Kuroń."Makrela od lat pozostaje w polskiej kuchni rybą niedocenianą. Tymczasem jej smak cudownie komponuje się z pieczonymi warzywami, idealnie dopełnia smak dań kuchni śródziemnomorskiej, kocha oliwę oraz towarzystwo makaronu.
Makrela to jeden z tzw. superfoods, obfitujących w wiele fantastycznych wartości odżywczych, a przy tym produkt relatywnie niedrogi. Mam więc nadzieję, że kampania promująca makrelę przyczyni się do wzrostu jej popularności, a sama ryba na stałe, w wielu urozmaiconych odsłonach, trafi na polskie talerze, wzbogacając w ten sposób repertuar gatunków rybnych, po które sięgamy" – tłumaczy Jakub Kuroń, ambasador akcji "Makrela superdobra".
Polacy chcą jeść więcej ryb
Choć 64 proc. Polaków deklaruje, że jada ryby minimum raz w tygodniu, nie jest to wciąż wynik plasujący nasz kraj w czołówce europejskiej. Pozostajemy bowiem w tyle m.in. za Włochami czy Wielką Brytanią.Wiele osób mieszkających nad Wisłą chciałoby jednak częstotliwość spożywania morskich produktów zwiększyć – taką odpowiedź w badaniu Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza, obejmującym 25 rynków, podało aż 76% Polaków w wieku 20-34 lat oraz 86% rodaków w grupie wiekowej 35-49-latków .
Oznacza to, że uwzględnienie większej ilości ryb w diecie wciąż pozostaje w sferze planów tysięcy polskich gospodarstw. O tym, dlaczego warto zamienić chęci w działanie już teraz – i postawić właśnie na makrelę, mówi startująca w październiku kampania.
Inspiracyjne przepisy na makrelę
Superdobra na farsz - faszerowana paprykaJedną z najbardziej popularnych typowo jesiennych potraw są papryki faszerowane. Podawane z kaszą lub ryżem, w mięsnej lub wegetariańskiej wersji, zyskają zupełnie nowe oblicze, gdy podczas przygotowania wykorzystamy właśnie makrelę.
Papryka nadziewana makrelą i szpinakiem•materiały prasowe
- 200 g świeżej makreli,
- 4 czerwone papryki,
- 200 g ugotowanego brązowego ryżu,
- 150 g liści szpinaku,
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
- 1,5 łyżki przyprawy ras el hanout,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 50 ml wody,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Na patelni podsmaż czosnek na oliwie i dodaj przecier pomidorowy. Dodaj szpinak i smaż, mieszając, aż straci objętość. Następnie dodaj ugotowany ryż, ras el hanout i wodę. Dołóż surową makrelę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Rozdziel całość na 4 papryki, przykryj odkrojonymi wierzchołkami i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Supersmaczna z dynią - mafe z makreli
Innym pomysłem na jesienne danie z makreli jest wykorzystanie jej w kompozycji z dynią. Tym razem jednak w nieco mniej typowej odsłonie – mafé.
Mafé z makreli. Makrela z dynią i masłem orzechowym•materiały prasowe
- 400 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku),
- 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka),
- 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm,
- 500 g pokrojonej kapusty pekińskiej,
- 200 g masła orzechowego,
- pieprz i sól do smaku,
- 750 ml wody,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- do podania: natka pietruszki i ryż.
Dodaj warzywa, sos orzechowy, wodę oraz szczodrą szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Po 20 minutach dodaj kawałki makreli. I to już wszystko – danie można podać z natką pietruszki i ryżem.
Inicjatywa Nederlands Visbureau na rzecz promocji makreli jest realizowana dzięki Unii Europejskiej oraz Europejskiemu Funduszowi Morskiemu i Rybackiemu. Działania na polskim rynku prowadzone są przez agencję 24/7Communication. Za projekty graficzne odpowiada 24/7Studio, natomiast zakupem mediów zajął się dom mediowy Media People.
Chcesz dowiedzieć się więcej o makreli? Przejdź do strony www.makrela.eu poświęconej temu gatunkowi ryby, a znajdziesz tam podstawowe informacje na temat cyklu życia makreli, technik połowu, wartości odżywczych, dostępności i wiele innych.
Może cię zainteresować także: Ryba jak od szefa kuchni – z tymi trikami koniec z pryskającym tłuszczem i suchym mięsem