Rozgrzewający krupnik z dodatkiem, dzięki któremu uzupełnisz ważny składnik w diecie [PRZEPIS]
Ta zupa to idealna propozycja na jesienną słotę. Mowa oczywiście o krupniku, który szybko rozgrzewa, daje też poczucie sytości na długie godziny. Gdy zamienisz jeden składnik w tradycyjnym przepisie, uzupełnisz ważny składnik w diecie, a mianowicie żelazo.
- Krupnik to idealna zupa na jesień, jej tradycyjny przepis zawiera kaszę jęczmienną.
- Warto jednak zamienić kaszę jęczmienną na kaszę jaglaną, by zupa była jeszcze zdrowsza.
- Kasza jaglana jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, w tym żelaza.
Tradycyjny krupnik przygotowuje się z kaszą jęczmienną, np. wiejską lub perłową. Rzeczywiście świetnie się ona komponuje z pozostałymi składnikami, wzmacnia smak i aromat zupy. Można ją jednak zamienić na inną kaszę, uważaną za królową kasz, czyli kaszę jaglaną.
Krupnik z kaszą jaglaną - właściwości
Krupnik nic nie straci ze swoich walorów smakowych, za to będzie jeszcze zdrowszy. Wszystko za sprawą właściwości, jakie posiada kasza jaglana.
Jest nie tylko lekkostrawna, ale też bardzo zdrowa. Poprawia odporność, skraca też czas trwania infekcji wirusowej, bo zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i wysusza nadmiar powstałej wydzieliny. Reguluje pracę jelit, wpływa na wyrównanie poziomu cholesterolu we krwi.
Zawiera też mnóstwo witamin i minerałów (m.in. wit. E, z grupy B) oraz magnez, wapń, potas, fosfor, krzem, a przede wszystkim żelazo. Jeśli szukasz idealnego, niemięsnego źródła żelaza to jest nim właśnie kasza jaglana. W 100 g kaszy jaglanej znajduje się 4,8 mg żelaza, dla porównania w gryczanej – 2,8 mg, a jęczmiennej - 1.9 mg.
Krupnik z kaszą jaglaną - przepis
Jak przygotować krupnik z kaszą jaglaną? Podobnie jak tradycyjny, który nie jest zbyt skomplikowany i nie wymaga zbyt wielu składników.
Składniki:
3-4 łyżki kaszy jaglanej
2 duże ziemniaki (lub 3 mniejsze)
2 małe marchewki (lub 1 większa)
2 ćwiartki kurczaka lub 2 litry bulionu drobiowego
1 mała pietruszka
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
Sól i pieprz do smak, natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Do garnka włóż drób, zalej 3 litrami wody, a gdy wywar zacznie się gotować, zbierz łyżką "szumowiny”. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z garnka, potem dodaj kaszę jaglaną (wcześniej przelej ją wrzątkiem lub kilka minut praż na suchej patelni, by pozbyć się jej gorzkawego smaku).
Po kolejnych 5-7 minutach dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy. Gotuj jeszcze ok. 20 min., aż warzywa zmiękną, a kasza będzie gotowa. Przypraw natką pietruszki, możesz już na talerzach dodać po kawałku ugotowanego wcześniej mięsa. Gotowe!