60 ząbków czosnku, a zupa będzie delikatna i rozgrzewająca, zadowoli nawet wybrednych smakoszy.
60 ząbków czosnku, a zupa będzie delikatna i rozgrzewająca, zadowoli nawet wybrednych smakoszy. Fot. Shameel mukkath z Pexels
Reklama.

Przepis na zupę z 60 ząbków czosnku

Składniki zupy czosnkowej
  • 8-10 główek czosnku (połowę obieramy)
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • łyka oleju
  • litr bulionu
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • pół szklanki startego parmezanu

  • Jak zrobić zupę czosnkową krok po kroku

    Nieobrany czosnek podziel na ząbki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Nakryj naczynie, możesz pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 min.
    Cebulę obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę, zalej bulionem. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Obrane (te nieupieczone) ząbki czosnku przeciśnij przez praskę do garnka. Upieczony czosnek wyjmij z piekarnika, kiedy przestygnie, wyciśnij ząbki prosto do garnka.
    Dopraw całość solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Zmiksuj zupę na gładko. Do czterech miseczek włóż równe porcje startego parmezanu i zalej gorącą zupą. Serwuj zupę z grzankami, jeśli masz świeży tymianek, możesz użyć go do dekoracji.