Ta zupa to hit tej jesieni! 60 ząbków czosnku i obiad gotowy
Coraz chłodniejsze jesienne dni skłaniają nas do zmiany jadłospisu, szukamy rozgrzewających dań, które podkręcą naszą odporność, a jednocześnie są łatwe w przygotowaniu. To dlatego "zupa z 60 ząbków czosnku" cieszy się taką popularnością. Jest delikatna, rozgrzewająca, bardzo zdrowa i banalnie prosta w przygotowaniu.
Przepis na zupę z 60 ząbków czosnku
Składniki zupy czosnkowej- 8-10 główek czosnku (połowę obieramy)
- 1 cebula
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżki masła
- łyka oleju
- litr bulionu
- tymianek
- sól
- pieprz
- pół szklanki startego parmezanu
Jak zrobić zupę czosnkową krok po kroku
Nieobrany czosnek podziel na ząbki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Nakryj naczynie, możesz pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 min.Cebulę obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę, zalej bulionem. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Obrane (te nieupieczone) ząbki czosnku przeciśnij przez praskę do garnka. Upieczony czosnek wyjmij z piekarnika, kiedy przestygnie, wyciśnij ząbki prosto do garnka.
Dopraw całość solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Zmiksuj zupę na gładko. Do czterech miseczek włóż równe porcje startego parmezanu i zalej gorącą zupą. Serwuj zupę z grzankami, jeśli masz świeży tymianek, możesz użyć go do dekoracji.
Może cię zainteresować także: Rozgrzewająca i aromatyczna. Przepis na węgierską zupę gulaszową od Węgra