Dodaj ten składnik do kotletów mielonych, a zakochasz się w nich na nowo. Przepis ze Lwowa

Marta Lewandowska
Chrupiące z zaskakująco soczystym wnętrzem. Kotlety mielone po lwowsku dzięki temu jednemu składnikowi zupełnie zmieniają swoje oblicze. Koniec nudy w kuchni, bierz tarkę do ręki, zrobimy najlepsze mielone, jakie jadłaś - po lwowsku!
Kotlety po lwowsku - nowe oblicze mielonego. Fot. Karolina Grabowska z Pexels

Przepis na kotlety mielone po lwowsku

Składniki kotletów mielonych po lwowsku

Jak zrobić kotlety po lwowsku

Kajzerkę namocz w mleku przez co najmniej 30 minut, a następnie lekko odciśnij, dodaj do mięsa. Sekretem kotletów po lwowsku jest dobrej jakości aromatyczny żółty ser, który należy zetrzeć na tarce. Ścieramy na niej także cebulkę, obydwa składniki dodajemy do mięsa.


Do masy dodaj również żółtka, masło i przyprawy. Wyrób masę na kotlety. Kilka razy weź ją w ręce i mocno ciśnij do miski, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki tłuszczu, z mięsnej masy formuj podłużne kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rumiano ze wszystkich stron. Kotleciki po lwowsku najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką jarzynową lub zasmażanymi buraczkami.

Dzięki dodatkowi bułki moczonej w mleku są soczyste, a ser dodaje im przyjemny aromat i doskonale wiąże mięso drobiowe. Jednocześnie wpływa na skórkę kotletów, która staje się jeszcze bardziej chrupiąca.