Kawa szarlotkowa. Jest aromatyczna i rozgrzewająca, koniecznie wypróbuj ją tej jesieni [PRZEPIS]

Iza Orlicz
Uwielbiasz poranną kawę, ale wciąż przygotowujesz ją w ten sam sposób? Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, wypróbuj kawę z dodatkiem, który niewątpliwie kojarzy się z jesienią. Nie, nie mam na myśli dyni, ale… jabłka. To idealna propozycja na bure, szare dni.
Kawa szarlotkowa jest aromatyczna i rozgrzewająca unsplash.com


Jesień to dobry czas na eksperymenty kulinarne, bo zwykle więcej czasu spędzamy w domu. Nie musisz jednak od razu porywać się na przygotowanie dwudaniowego obiadu według nowego przepisu, możesz zacząć od kawy. Chcesz spróbować czegoś nowego? Przyrządź kawę szarlotkową.

Kawa szarlotkowa - składniki


I nie chodzi o to, by do kawy zjeść kawałek szarlotki, to byłoby zbyt proste. Musisz przygotować mus jabłkowy z przyprawami, który doda twojej kawie charakteru. Kawa i jabłka? Może z pozoru nie brzmi to zachęcająco, ale gdy spróbujesz raz, przekonasz się, że naprawdę warto. Nie tylko doda ci energii, jest przy tym aromatyczna i rozgrzewająca, z posmakiem jabłkowo-cynamonowym.


Składniki:
1 jabłko (małe lub pół większego)
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki miodu lub pół łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
200 ml świeżo przygotowanej kawy
100 ml mleka

Kawa szarlotkowa - przepis


Przygotowanie kawy szarlotkowej nie zajmie ci dłużej niż 15 min. Na początku musisz zrobić mus: obierz jabłko ze skórki, pokrój je na jak najmniejsze części, przełóż na patelnię. Dodaj odrobinę wody, wymieszaj z cynamonem i cukrem waniliowym.

Duś pod przykryciem aż cząstki jabłka będą miękkie, następnie wrzuć je do blendera, dodaj miód i zmiksuj, by mus był gładki, bez jakichkolwiek grudek. Potem przy pomocy łyżki przełóż go do szklanki na dno.

Zaparz kawę i zrób mleczną piankę. Delikatnie wlej kawę do szklanki, następnie dodaj piankę z mleka, całość możesz jeszcze oprószyć cynamonem. Aromatyczna kawa z jeszcze aromatyczniejszym musem jabłkowo-cynamonowym jest gotowa!