Sięgnij po łyżeczkę kakao, a nigdy nie wypijesz kawy inaczej. Ten duet czyni cuda
Iza Orlicz
23 września 2021, 14:14·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 23 września 2021, 14:14
Wraz z nadejściem jesieni zwykle wzrasta nasze zapotrzebowanie na poranną kawę, która nie tylko pomaga nam dobudzić się, ale też dodaje energii i zachęca do działania. Jeśli chcesz, by dodatkowo wpłynęła pozytywnie na twój nastrój, dodaj koniecznie do niej… kakao. Jak działa na organizm kawa z tym dodatkiem?
Reklama.
Kawa pobudza do działania, ale zarazem może wywoływać podenerwowanie i niepokój.
Jeśli nie chcesz odczuwać skutków ubocznych picia kawy, dodaj do niej kakao, które ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Przygotowanie kawy z kakao jest bardzo proste, możesz zrobić to na kilka sposobów.
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy, która dzięki zawartości kofeiny pobudza, wpływa na wzrost koncentracji, stymuluje produkcję adrenaliny, dlatego mamy chęć do działania.
Kakao - właściwości prozdrowotne
Niestety są też skutki uboczne picia kawy i pobudzania układu nerwowego kofeiną. Wiele osób czasem już po jednej, niektórzy dwóch czy trzech filiżankach odczuwa zdenerwowanie, niepokój, drżą im ręce, zauważają przyspieszoną akcję swojego serca.
Nie znaczy to jednak, że od razu musisz rezygnować z kawy lub pogodzić się z nieprzyjemnymi efektami ubocznymi jej picia. Wystarczy po prostu, że dodasz do niej kakao. Znane jest ono ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera witaminy (K, E, B6, niacynę, tiaminę) oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor).
Dzięki antyoksydantom hamuje procesy starzenia się organizmu, poprawia też pamięć i krążenie. Przede wszystkim jednak zawiera składniki (w tym kwas walerianowy) o działaniu uspokajającym i wyciszającym.
Gdy dodamy kakao do kawy będziemy też mniej podatni na działanie stresu i spadki nastroju. Wszystko za sprawą magnezu, który kawa "wypłukuje", ale kakao uzupełnia te niedobory oraz serotoniny, której produkcja wzrasta, gdy kakao na stałe zagości w naszym jadłospisie.
Kawa z kakao – przepis
Kawa z kakao to zestaw idealny – z jednej strony dodaje energii, wzmaga koncentrację, z drugiej uspokaja i poprawia nastrój. Jak ją przygotować? Przepis jest prosty. Jeśli robisz kawę rozpuszczalną, do filiżanki wsyp 1 łyżeczkę kawy, 1 łyżeczkę kakao (naturalnego, bez dodatku cukru), zalej gorącą wodą (ok. 90 stopni C), dokładnie wymieszaj.
Jeśli robisz kawę z ekspresu, to najpierw wymieszaj 1 łyżeczkę kakao z 1-2 łyżkami gorącej wody i potem dolej do kawy. Możesz też rozpuścić kakao w mleku i przy pomocy spieniacza zrobić kakaową piankę, tak naprawdę sposobów, by dodać kakao do kawy jest naprawdę wiele. Jeśli pijesz ją bez cukru, smak będzie wyrazisty i wytrawny, bo kakao jest gorzkawe, jeśli lubisz z cukrem – kawa będzie delikatniejsza, ale nadal aromatyczna.