Była już zupa i syrop, ale to dżem z dyni zaskoczy was najbardziej. Przepis z trzech składników

Marta Lewandowska
Jesienią chętnie sięgamy po dynię, wiemy, że jest zdrowa i smaczna. Jako warzywo sezonowe właśnie teraz ma najwięcej cennych składników. Przygotowujemy z niej zupę, curry, a nawet syrop, ale czy próbowaliście dżemu? Dżem z dyni nie ma sobie równych, a zrobienie go zajmuje tylko kilka chwil.
Dżem z dyni jest banalnie prosty do zrobienia, zdrowy, smaczny i idealny do naleśników. Fot. 123RF

Dżem z dyni: prosty przepis

Dżem z dyni doskonale pasuje do naleśników, słodkich tostów, a nawet przełożenia biszkoptu. Zrobienie go jest banalnie proste, a gotowy dżem z dyni jest pyszny i zdrowy.

Składniki na dżem z dyni

Dżem z dyni: jak zrobić

Odmierzoną ilość miąższu dyni pokrój w kostkę, przełóż do garnka z grubym dnem. Możesz podlać kilkoma łyżkami wody. Garnek ustaw na palniku o średniej mocy, dodaj cukier i sok z pomarańczy, a także jeśli używasz: miąższ z pomarańczy, Gotuj całość pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas mieszając.


Po kwadransie odkryj garnek i zmniejsz moc palnika, gotuj całość jeszcze około godziny, często mieszając, żeby dżem z dyni się nie przypalił. Dynia powinna całkowicie się rozpaść i mieć konsystencję konfitury. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i dodaj skórkę, zagotuj całość.

Przełóż dżem do słoiczków i mocno zakręć. Pasteryzuj około kwadransa. Dżem jest gotowy. Można smarować nim np. takie idealne naleśniki.