
REKLAMA
Dynia jest nie tylko niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma właściwości odkwaszające organizm, oczyszcza go z toksyn, reguluje przemianę materii, dlatego wspomaga odchudzanie.
Jeśli nie zupa, to... syrop
Zawiera duże ilości beta-karotenu, który nie tylko zmniejsza ryzyko takich schorzeń jak zawał czy udar, ale też pozytywnie wpływa na wzrok. Z kolei dzięki witaminom (z grupy B, C, E, A) oraz minerałom (potas, magnez, żelazo) wzmacnia układ odpornościowy.Chyba najpopularniejszym daniem z dyni jest aromatyczna, lekko pikantna zupa. Jeśli jednak masz ochotę spróbować czegoś nowego, zrób z niej syrop. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a zastosowań wiele, bo możesz go używać do kawy, ciast, deserów, naleśników, placuszków na słodko czy koktajli.
Jak przygotować syrop z dyni?
Czego będziesz potrzebować? Jednej niewielkiej dyni (ok. 300-350 g), pół szklanki cukru, 200 ml wody, 1 łyżeczki cynamonu, pół centymetra startego świeżego imbiru, 2-3 goździków.Najpierw musisz przygotować puree z dyni – obierz ją, wyjmij pestki, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do piekarnika, piecz ok. pół godziny w 180 stopniach C. Upieczoną dynię zmiksuj, by powstało puree, dodaj przyprawy, cukier oraz wodę. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut (aż cukier się rozpuści). Mieszaj od czasu do czasu, by syrop nie przypalił się. Następnie wystudź i przelej do słoiczka. Przechowuj w lodówce.
Może cię zainteresować także: Wzmocnij odporność dziecka przed szczytem jesiennych infekcji. Te syropy działają cuda (PRZEPISY)