Przepis na idealnie miękkie kluski leniwe. Musisz pamiętać o jednej ważnej rzeczy

Iza Orlicz
Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, bo gdy są dobrze przyrządzone, po prostu rozpływają się w ustach. Mowa oczywiście o kluskach leniwych. Przepis na nie jest banalnie prosty, ale trzeba pamiętaj o jednej ważnej rzeczy. By były naprawdę dobre, musisz ściśle przestrzegać proporcji składników.
Jak zrobić miękkie i delikatne kluski leniwe? 123rf.com


Większość z nas zna smak "leniwych”, bo albo robiła je nasza babcia lub mama, albo serwowano je nam w przedszkolu czy szkole. Są naprawdę lubiane i popularne, również dlatego, że bardzo łatwo je przygotować.

Kluski leniwe - składniki


Zdarza się jednak, że gdy wspominasz babciną kuchnię, to kluski leniwe były delikatne i miękkie, a teraz, gdy zjesz je w jakimś przypadkowym miejscu są dość zwarte i twardawe. Najlepiej więc zrobić je samodzielnie, zajmie ci to nie więcej niż pół godziny. Jak zrobić kluski leniwe, by były mięciutkie? Sekret tkwi w proporcjach składników.


Składniki:
500 g twarogu, najlepiej półtłustego
2 jajka (najlepiej średniej wielkości, często są oznaczone literą M)
pół szklanki mąki pszennej
1-2 szczypty soli do smaku

Najważniejsze, by do klusek leniwych nie dodawać zbyt dużo mąki. Gdy zaczniemy mieszać składniki, możemy mieć wrażenie, że ciasto za chwilę się rozpadnie, ale spokojnie – jego konsystencja jest na tyle zwarta, że tak się na pewno nie stanie. Możesz też zastosować jeden dodatkowy trik – nie mieszaj jajek w całości z pozostałymi składnikami, tylko oddziel żółtka od białek, a z tych drugich ubij lekką pianę (nie za sztywną, ale też nie może być płynna).

Kluski leniwe - przepis


Przygotowanie klusek leniwych jest bardzo proste i nie wymaga jakiegoś dużego nakładu pracy. Zmiel twaróg ( w maszynce lub ręcznie), dodaj do niego żółtka, wymieszaj. Następnie powoli zacznij dodawać mąkę, mieszaj powoli, zwróć uwagę, czy masa gęstnieje.

Dodaj sól, a na koniec pianę z ubitych białek. Wymieszaj delikatnie całość łyżką. Gdy masz już gotowe ciasto, przełóż część na stolnicę (oprósz ją wcześniej mąką), formuj wałki, a następnie krój po skosie kluski. W tym czasie wstaw garnek z wodą, a gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i przekładaj partiami kluski.

Na jeden raz nie wkładaj ich zbyt dużo do garnka, bo muszą mieć miejsce, by wypłynąć na powierzchnię. Po ok. 1 minucie od wypłynięcia są gotowe. Wyjmij je, dopraw tak jak lubisz - masłem, cynamonem lub odrobiną cukru. Smacznego!