ciasto na pierogi, przepis na pierogi, pierogi jak u babci, przepis na ciasto na pierogi
Oliwa w cieście na pierogi sprawi, że będą bardziej elastyczne. Pexels

Ile domów, tyle przepisów na ciasto na pierogi. Niektórzy dodają jajko, inni roztopione masło albo parzą wcześniej mąkę. My podpowiadamy, co dodać do ciasta, żeby było idealnie elastyczne i dobrze się sklejające. Wystarczy tylko kilka łyżek oliwy z oliwek, a nigdy nie zrobisz ciasta na pierogi inaczej.

REKLAMA
Ten przepis na ciasto na pierogi jest idealny – wychodzi elastyczne, łatwo je się rozwałkowuje na bardzo cienkie. To ciasto na pierogi świetnie się też skleja i nie rozwala podczas nakładania farszu. No i nie rozkleja się podczas gotowania.
Wiem to, bo przepis jest w mojej rodzinie od kilku pokoleń, robiła z niego pierogi wigilijne moja mama i babcia, a teraz od kilku lat także i ja. Babcia zawsze dodawała rozpuszczone masło, ale ja razem z mamą zmodyfikowałyśmy przepis i używamy oliwy z oliwek – ciasto dzięki niej lepiej się zachowuje podczas zagniatania, jest bardziej elastyczne, no i po ugotowaniu pierogi bardzo długo są świeże i mięciutkie.

Ciasto na pierogi – przepis

To prosty i uniwersalny przepis na ciasto na pierogi – wychodzi zawsze, ma mało składników i sprawdzi się zarówno do uszek do barszczu, pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami, ale też do słodkich, np. z serem czy owocami. Właściwie kluczem jest tylko dodanie tego jednego dodatkowego składnika – oliwy.
Z poniższej ilości składników wychodzi około 60 pierogów. Aby przygotować idealnie elastyczne ciasto na pierogi, będziesz potrzebowała:
  • 500 g mąki typ 500
  • pół łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek, ewentualnie rozpuszczonego masła lub oleju
  • 1 szklankę (250 ml) gorącej wody
  • Ciasto na pierogi – przepis krok po kroku

    Na dużym blacie lub stolnicy przesiej przez sitko i usyp kopczyk z mąki, naszykuj sobie wałek, gorącą przegotowaną wodę i szklankę do wycinania kółek na pierogi lub specjalną wykrawaczkę, którą można od razu też sklejać pierogi. Do mąki dodaj sól.
    Na środku kopca z mąki zrób dołek i wlej tam oliwę, najlepiej z włoskich lub greckich oliwek. Dolej ¾ szklanki wody i zaczynając wyrabiać ciasto, wlej resztkę wody do końca. Jeśli na początku ciasto jest gorące od wody, możesz zacząć wyrabianie drewnianą łyżką, a następnie ugniatać je dłońmi, gdy nieco przestygnie.
    Nie podsypuj zbyt dużo dodatkowej mąki do zagniatania, bo sprawi ona, że pierogi po ugotowaniu będą twardnieć. Potrzeba nieco cierpliwości, a ciasto powinno stać się miękkie, elastyczne i plastyczne – z takiego wychodzą najsmaczniejsze pierogi, podczas robienia ich kółeczka nie rozklejają się.
    Gdy ciasto będzie dobrze zagniecione i plastyczne, podziel je na 4-5 części i z każdej rozwałkuj cienki placek. Wycinaj z niego kółka szklanką lub wykrawaczką, nałóż naszykowany wcześniej farsz i sklejaj. By ugotować pierogi, wrzucaj je do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego, to zapobiegnie ewentualnemu sklejaniu się ich ze sobą w wodzie.
    Zanim woda się zagotuje, możesz nakryć gotowe pierogi wilgotną bawełnianą ściereczką, aby za bardzo nie wyschły na wierzchu. Gotuj każdą partię pierogów przez około 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię garnka.